Apple heeft aangekondigd dat het vanaf 1 juli een kwartaaldividend van 2,65 dollar per aandeel betaalt. Dat doet het voor het eerst sinds 1995. Daarnaast spendeert het in zijn boekjaar 2013, dat loopt van oktober 2012 tot september 2013, 10 miljard dollar aan een programma om eigen aandelen te kopen. In totaal wil Apple over drie jaar 45 miljard dollar uitkeren aan zijn aandeelhouders. In nominale termen is dat een enorm bedrag, maar relatief gesproken is het vrij beperkt. Behalve dat het slechts gaat om de helft van de liquiditeiten en een twaalfde van de beurskapitalisatie van Apple, valt dat bedrag van 45 miljard dollar lager uit dan de voorziene jaarlijkse liquiditeitenstroom. Alleen al in het eerste kwartaal van het boekjaar 2012 (tussen oktober en december 2011), hebben de activiteiten van Apple 16 miljard dollar aan cash opgebracht. Analisten rekenen op een totaal van 50 miljard dollar over twaalf maanden.

De aankondiging van het dividend is eigenlijk symbolisch en verandert niets aan de fundamenten van Apple. Zolang de nieuwe producten van de technologiegroep als zoete broodjes blijven verkopen, zal ze enorme winsten en cashflows blijven genereren. De belangrijkste bedreigingen komen van haar concurrenten - waaronder Google, dat onlangs Motorola heeft overgenomen - en vooral van de evolutie van de technologie. Met zijn iPod, iPhone en iPad is Apple er altijd in geslaagd nieuwe trends en concurrenten te snel af te zijn. Maar of het daar in de toekomst in zal blijven slagen, is lang niet zeker. Vooral het overlijden van Steve Jobs zou op lange termijn weleens een weerslag op de innovatiekracht van Apple kunnen hebben.

Gezien de huidige koers van het aandeel en het brutodividendrendement dat nauwelijks 2% bedraagt, raden we voorlopig aan het aandeel te houden, ondanks de waardering van 13,6 de verwachte winst voor het huidige boekjaar en 12 keer de winst voor het boekjaar 2013.

Cédric Boitte

Twitter: @CedricBoitte

Apple heeft aangekondigd dat het vanaf 1 juli een kwartaaldividend van 2,65 dollar per aandeel betaalt. Dat doet het voor het eerst sinds 1995. Daarnaast spendeert het in zijn boekjaar 2013, dat loopt van oktober 2012 tot september 2013, 10 miljard dollar aan een programma om eigen aandelen te kopen. In totaal wil Apple over drie jaar 45 miljard dollar uitkeren aan zijn aandeelhouders. In nominale termen is dat een enorm bedrag, maar relatief gesproken is het vrij beperkt. Behalve dat het slechts gaat om de helft van de liquiditeiten en een twaalfde van de beurskapitalisatie van Apple, valt dat bedrag van 45 miljard dollar lager uit dan de voorziene jaarlijkse liquiditeitenstroom. Alleen al in het eerste kwartaal van het boekjaar 2012 (tussen oktober en december 2011), hebben de activiteiten van Apple 16 miljard dollar aan cash opgebracht. Analisten rekenen op een totaal van 50 miljard dollar over twaalf maanden.De aankondiging van het dividend is eigenlijk symbolisch en verandert niets aan de fundamenten van Apple. Zolang de nieuwe producten van de technologiegroep als zoete broodjes blijven verkopen, zal ze enorme winsten en cashflows blijven genereren. De belangrijkste bedreigingen komen van haar concurrenten - waaronder Google, dat onlangs Motorola heeft overgenomen - en vooral van de evolutie van de technologie. Met zijn iPod, iPhone en iPad is Apple er altijd in geslaagd nieuwe trends en concurrenten te snel af te zijn. Maar of het daar in de toekomst in zal blijven slagen, is lang niet zeker. Vooral het overlijden van Steve Jobs zou op lange termijn weleens een weerslag op de innovatiekracht van Apple kunnen hebben.Gezien de huidige koers van het aandeel en het brutodividendrendement dat nauwelijks 2% bedraagt, raden we voorlopig aan het aandeel te houden, ondanks de waardering van 13,6 de verwachte winst voor het huidige boekjaar en 12 keer de winst voor het boekjaar 2013.Cédric BoitteTwitter: @CedricBoitte