De daling van de participatiegraad is volgens Dexia zowel cyclisch als structureel van oorsprong en niet enkel het gevolg van de recente recessie, maar ze is al een decennium aan de gang door structurele factoren.

De APG bereikte een piek in 1997, nadat verschillende decennia van maatschappelijke emancipatie zorgden voor een instroom van een groot deel van de vrouwelijke bevolking op de officiële arbeidsmarkt.

Daarna is de APG beginnen te dalen onder invloed van de babyboomgeneratie die in toenemende mate opteerde voor een (vervroegd) pensioen.

Terwijl de APG voor de leeftijdscategorie van 25 jaar tot 54 jaar ongeveer 80% bedraagt, ligt die momenteel slechts op 40% voor de groep boven 55 jaar.

Bovendien zien we ook een uitgesproken daling van de APG voor de categorie 16-24 jaar omdat jongeren langer gaan studeren dan vroeger en zo later op de arbeidsmarkt terecht komen.

Deze maatschappelijke tendensen zullen volgens specialisten nog geruime tijd aanhouden, wat betekent dat de neerwaartse druk op de werkloosheidsgraad kan voortduren zelfs wanneer de jobcreatie minder spectaculair is dan in het verleden.

De daling van de participatiegraad is volgens Dexia zowel cyclisch als structureel van oorsprong en niet enkel het gevolg van de recente recessie, maar ze is al een decennium aan de gang door structurele factoren. De APG bereikte een piek in 1997, nadat verschillende decennia van maatschappelijke emancipatie zorgden voor een instroom van een groot deel van de vrouwelijke bevolking op de officiële arbeidsmarkt. Daarna is de APG beginnen te dalen onder invloed van de babyboomgeneratie die in toenemende mate opteerde voor een (vervroegd) pensioen. Terwijl de APG voor de leeftijdscategorie van 25 jaar tot 54 jaar ongeveer 80% bedraagt, ligt die momenteel slechts op 40% voor de groep boven 55 jaar. Bovendien zien we ook een uitgesproken daling van de APG voor de categorie 16-24 jaar omdat jongeren langer gaan studeren dan vroeger en zo later op de arbeidsmarkt terecht komen. Deze maatschappelijke tendensen zullen volgens specialisten nog geruime tijd aanhouden, wat betekent dat de neerwaartse druk op de werkloosheidsgraad kan voortduren zelfs wanneer de jobcreatie minder spectaculair is dan in het verleden.