Banco Espirito Santo (BES) is onderdeel van een financieel conglomeraat Espirito Santo Financial Group (ESFG). De laatste heeft een belang van 25% in de bank.

ESFG is weer onderdeel van ESI de Espirito Santo International (ESI). Dit is een familiebedrijf van een van de rijkste Portugese families Espirito Santo.

ESI kon afgelopen week niet aan de verplichtingen voldoen wat uiteindelijk zorgde voor de onrust op de wereldbeurzen.

"Scorebordjournalistiek" zouden we het willen noemen. BES is niet in moeilijkheden, maar wel het familiebedrijf. Natuurlijk is het wel zo dat BES leningen heeft uitstaan bij de moeder en grootmoeder.

Volgens de jongste gegevens is dat € 1,2 mld. Maar sinds de recente aandelenemissie is het kapitaal verhoogd met € 1 mrd.

Het was overigens een moeizame emissie maar met steun van het Franse Crédit Agricole redelijk gelukt. Wat ook gebeurde was dat het belang van de familie Espirito Santo verminderd is waardoor zij ook uit leidinggevende functies verdwijnt.

Deze werden door de Portugese centrale bank gezien als ongezond. Heel duidelijk is volgens Wilfried Steentjes dat ook de Europese centrale bank een rol hierin speelt.

Banco Espirito Santo (BES) is onderdeel van een financieel conglomeraat Espirito Santo Financial Group (ESFG). De laatste heeft een belang van 25% in de bank. ESFG is weer onderdeel van ESI de Espirito Santo International (ESI). Dit is een familiebedrijf van een van de rijkste Portugese families Espirito Santo. ESI kon afgelopen week niet aan de verplichtingen voldoen wat uiteindelijk zorgde voor de onrust op de wereldbeurzen. "Scorebordjournalistiek" zouden we het willen noemen. BES is niet in moeilijkheden, maar wel het familiebedrijf. Natuurlijk is het wel zo dat BES leningen heeft uitstaan bij de moeder en grootmoeder. Volgens de jongste gegevens is dat € 1,2 mld. Maar sinds de recente aandelenemissie is het kapitaal verhoogd met € 1 mrd. Het was overigens een moeizame emissie maar met steun van het Franse Crédit Agricole redelijk gelukt. Wat ook gebeurde was dat het belang van de familie Espirito Santo verminderd is waardoor zij ook uit leidinggevende functies verdwijnt. Deze werden door de Portugese centrale bank gezien als ongezond. Heel duidelijk is volgens Wilfried Steentjes dat ook de Europese centrale bank een rol hierin speelt.