In een speech in Brugge verklaarde Merkel dat het niet kan opgaan dat alleen de belastingbetalers moeten opdraaien voor de redding van landen die hun schulden niet meer kunnen afbetalen.

Dat wil zeggen dat de obligatiehouders met andere woorden een deel van hun centen niet zouden terugzien wanneer er weer een land in moeilijkheden dreigt te komen.

De keerzijde van de medaille is dat dergelijke uitspraken de beleggers kunnen doen afzien van het kopen van overheidspapier. Daardoor dreigen sommige landen - we denken daarbij bijvoorbeeld aan Ierland en Portugal - zich niet langer te kunnen financieren op de obligatiemarkten.

In een speech in Brugge verklaarde Merkel dat het niet kan opgaan dat alleen de belastingbetalers moeten opdraaien voor de redding van landen die hun schulden niet meer kunnen afbetalen. Dat wil zeggen dat de obligatiehouders met andere woorden een deel van hun centen niet zouden terugzien wanneer er weer een land in moeilijkheden dreigt te komen. De keerzijde van de medaille is dat dergelijke uitspraken de beleggers kunnen doen afzien van het kopen van overheidspapier. Daardoor dreigen sommige landen - we denken daarbij bijvoorbeeld aan Ierland en Portugal - zich niet langer te kunnen financieren op de obligatiemarkten.