De bezwaren van Merkel zijn bekend: die Europese obligaties kunnen in landen die wel de nodige begrotingsdiscipline aan de dag hebben gelegd de basisrente doen stijgen.

Merkel botst nu in eigen land echter met de voorstanders van Eurobonds, meer bepaald in de vorm van de sociaaldemocratische oppositie. Die zijn wel voorstander van de emissie van pan-Europese obligaties.

Dergelijke emissies zouden op langere termijn meer stabiliteit in de regio kunnen garanderen. Bovendien zijn de sociaal-democraten ook voorstander van een herstructurering van de Griekse, Ierse en Portugese schulden, een ander onderwerp waar heel wat discussie over mogelijk is.

De bezwaren van Merkel zijn bekend: die Europese obligaties kunnen in landen die wel de nodige begrotingsdiscipline aan de dag hebben gelegd de basisrente doen stijgen. Merkel botst nu in eigen land echter met de voorstanders van Eurobonds, meer bepaald in de vorm van de sociaaldemocratische oppositie. Die zijn wel voorstander van de emissie van pan-Europese obligaties. Dergelijke emissies zouden op langere termijn meer stabiliteit in de regio kunnen garanderen. Bovendien zijn de sociaal-democraten ook voorstander van een herstructurering van de Griekse, Ierse en Portugese schulden, een ander onderwerp waar heel wat discussie over mogelijk is.