Andreas Utermann (Allianz GI): "Wij denken dat markten een voortzetting van de schuldencrisis blijven inprijzen. Een duurzaam herstel van de aandelenkoersen is alleen mogelijk als een geloofwaardige oplossing van de schuldencrisis in de Europese Monetaire Unie nabij is of als economische data erop duiden dat de economische situatie stabiliseert."

Volgens Utermann moeten beleggers vooral kijken naar aandelen met een relatief hoog dividend en dividendratio. "Aandelen die dit bieden kunnen beleggers enige bescherming geven nu de economische activiteit wereldwijd afneemt en aandelen een matig rendement laten zien. Als we naar regio's kijken vinden wij Amerikaanse aandelen aantrekkelijker dan Europese fondsen."

AllianzGI verwacht dat er een zachte landing zal zijn voor de opkomende landen. De redenen voor dat relatieve optimisme zijn de negatieve reële rente, het lage schuldenniveau en de sterke onderliggende vraag. Het optimisme over de opkomende markten is ook voor een groot deel beïnvloed door de waarderingen in deze regio's en het groeipotentieel van China.

"Onze positieve kijk op opkomende markten leidt ook tot een strategisch positieve kijk op de activa in deze regio, of het nu gaat om obligaties, valuta of aandelen", aldus Utermann.

En tenslotte: ""Beleggers vonden 2011 maar niks en zullen 2012 ook niet kunnen waarderen. Wij verwachten dat er periodes van risico-aversie komen die worden afgewisseld door een stijging van de risicobereidheid. Dit tegen de achtergrond van relatief lage groei en grote politieke onzekerheden in alle regio's. We hebben het dan over de Amerikaanse verkiezingen, de bezuinigingen in de eurozone en geopolitieke risico's in Noord-Korea, Iran en Noord-Afrika. Het is noodzakelijk dat beleggers tegen de cyclus in beleggen en investeren met de blik op de lange termijn."

Andreas Utermann (Allianz GI): "Wij denken dat markten een voortzetting van de schuldencrisis blijven inprijzen. Een duurzaam herstel van de aandelenkoersen is alleen mogelijk als een geloofwaardige oplossing van de schuldencrisis in de Europese Monetaire Unie nabij is of als economische data erop duiden dat de economische situatie stabiliseert." Volgens Utermann moeten beleggers vooral kijken naar aandelen met een relatief hoog dividend en dividendratio. "Aandelen die dit bieden kunnen beleggers enige bescherming geven nu de economische activiteit wereldwijd afneemt en aandelen een matig rendement laten zien. Als we naar regio's kijken vinden wij Amerikaanse aandelen aantrekkelijker dan Europese fondsen." AllianzGI verwacht dat er een zachte landing zal zijn voor de opkomende landen. De redenen voor dat relatieve optimisme zijn de negatieve reële rente, het lage schuldenniveau en de sterke onderliggende vraag. Het optimisme over de opkomende markten is ook voor een groot deel beïnvloed door de waarderingen in deze regio's en het groeipotentieel van China. "Onze positieve kijk op opkomende markten leidt ook tot een strategisch positieve kijk op de activa in deze regio, of het nu gaat om obligaties, valuta of aandelen", aldus Utermann. En tenslotte: ""Beleggers vonden 2011 maar niks en zullen 2012 ook niet kunnen waarderen. Wij verwachten dat er periodes van risico-aversie komen die worden afgewisseld door een stijging van de risicobereidheid. Dit tegen de achtergrond van relatief lage groei en grote politieke onzekerheden in alle regio's. We hebben het dan over de Amerikaanse verkiezingen, de bezuinigingen in de eurozone en geopolitieke risico's in Noord-Korea, Iran en Noord-Afrika. Het is noodzakelijk dat beleggers tegen de cyclus in beleggen en investeren met de blik op de lange termijn."