Christopher Woods van CLSA schrijft in zijn nieuwsbrief GREED & fear dat er een opvallende analogie bestaat met de Bear Stearns-affaire. Bear Stears werd gered, terwijl Lehman Brothers dat enkele maanden later in de problemen raakte aan zijn lot werd overgelaten.

Griekenland is klein genoeg om te worden gered, maar dat ligt al helemaal anders met het veel grotere Spanje. Bovendien is de situatie in Griekenland op sommige vlakken vreemd genoeg beter dan die in andere, grotere landen.

Griekenland moet dit jaar een kleiner percentage van zijn schulden herfinancieren dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. In het geval van Griekenland bedraagt dat percentage 16%, in de Verenigde Staten is dat 35%.

Dat komt omdat de looptijd van de Griekse schulden de langste is van die van de OESO-leden. Die looptijd bedraagt 14 jaar, of meer dan tweemaal die van de Verenigde Staten.

Voor dit jaar wordt in Griekenland een deficiet op de begroting van 10% verwacht en dat is minder dan in de Verenigde Staten, Ierland en in het Verenigd Koninkrijk.

Griekenland heeft bovendien een totale schuld van 750% van het BBP, of meer dan de helft van de Verenigde Staten en Frankrijk. In Spanje bedraagt de schuldengraad 250% van het BBP. Woods is van mening dat vooral groei- en rentevooruitzichten momenteel de problemen verklaren.

Christopher Woods van CLSA schrijft in zijn nieuwsbrief GREED & fear dat er een opvallende analogie bestaat met de Bear Stearns-affaire. Bear Stears werd gered, terwijl Lehman Brothers dat enkele maanden later in de problemen raakte aan zijn lot werd overgelaten. Griekenland is klein genoeg om te worden gered, maar dat ligt al helemaal anders met het veel grotere Spanje. Bovendien is de situatie in Griekenland op sommige vlakken vreemd genoeg beter dan die in andere, grotere landen. Griekenland moet dit jaar een kleiner percentage van zijn schulden herfinancieren dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten. In het geval van Griekenland bedraagt dat percentage 16%, in de Verenigde Staten is dat 35%. Dat komt omdat de looptijd van de Griekse schulden de langste is van die van de OESO-leden. Die looptijd bedraagt 14 jaar, of meer dan tweemaal die van de Verenigde Staten. Voor dit jaar wordt in Griekenland een deficiet op de begroting van 10% verwacht en dat is minder dan in de Verenigde Staten, Ierland en in het Verenigd Koninkrijk. Griekenland heeft bovendien een totale schuld van 750% van het BBP, of meer dan de helft van de Verenigde Staten en Frankrijk. In Spanje bedraagt de schuldengraad 250% van het BBP. Woods is van mening dat vooral groei- en rentevooruitzichten momenteel de problemen verklaren.