Het tegenvallende ISM-cijfer in de VS dat ons vorige week nog op een onzalige koude douche wist te trakteren, werd vooral negatief beïnvloedt door wijzigingen in de voorraadniveaus en sombere vooruitzichten inzake werkgelegenheid.

Het eerste is altijd een dubbel signaal. Waarom nemen voorraden af? Omdat men minder bereid is deze op te bouwen in het vooruitzicht van afnemende economische groei of omdat de voorraden sneller zijn uitgeput dan verwacht?

Het tweede vormt een meer dan ernstige waarschuwing maar de afkoeling op het gebied van de werkgelegenheidsvooruitzichten is enerzijds vertekend door de plotse besparingen ten gevolge van de (absurde) politieke discussies over het sekwester (die ook de werkloosheidcijfers gepubliceerd in april grondig verpestten).

Anderzijds werd deze negatieve boodschap snel rechtgezet door de beter dan verwachte werkgelegenheidsgroei dat vrijdag jl. werd gepubliceerd.

Het tegenvallende ISM-cijfer in de VS dat ons vorige week nog op een onzalige koude douche wist te trakteren, werd vooral negatief beïnvloedt door wijzigingen in de voorraadniveaus en sombere vooruitzichten inzake werkgelegenheid. Het eerste is altijd een dubbel signaal. Waarom nemen voorraden af? Omdat men minder bereid is deze op te bouwen in het vooruitzicht van afnemende economische groei of omdat de voorraden sneller zijn uitgeput dan verwacht? Het tweede vormt een meer dan ernstige waarschuwing maar de afkoeling op het gebied van de werkgelegenheidsvooruitzichten is enerzijds vertekend door de plotse besparingen ten gevolge van de (absurde) politieke discussies over het sekwester (die ook de werkloosheidcijfers gepubliceerd in april grondig verpestten). Anderzijds werd deze negatieve boodschap snel rechtgezet door de beter dan verwachte werkgelegenheidsgroei dat vrijdag jl. werd gepubliceerd.