De consensusverwachting is dat er vorige maand buiten de landbouwsector 250.000 jobs verloren gingen, na een verlies van 247.000 in juli. De werkloosheidsgraad zou uitkomen op 9,50%, na een verrassende daling tot 9,40% in juli.

Sommige economen zijn optimistischer en verwachten een kleiner banenverlies. Deutsche Bank rekent bijvoorbeeld op een positieve verrassing, met slechts 150.000 jobs in het rood. De economen van deze bank rekenen er op dat het banenverlies gaat vertragen.

Bovendien zou de gemiddelde werkweek vorige maand opnieuw lichtjes zijn gestegen. Die evolutie is overigens nodig om te mogen spreken van een economische opleving.

Credit Suisse is van mening dat de sectoren die het meest hebben geleden onder de crisis - verwerkende industrie, bouw, distributie en financiële sector - gestabiliseerd zijn en mogelijk opnieuw zijn beginnen aan te werven.

Bovendien wordt ook uitgekeken naar de uitzendsector, die voor het eerst sinds de recessie begon opnieuw meer jobs moet zien hebben komen. Is dit niet het geval, dan mag van een serieuze tegenvaller gesproken worden.

De daling van de werkloosheidsgraad vorige maand tot 9,40% was bemoedigend, maar volgens de meeste economen mogen we ons daar niet op dood staren. Heel wat Amerikanen zijn ontmoedigd en zoeken niet langer een job. Veel economen verwachten dat de werkloosheid later dit jaar gaat oplopen tot boven 10%.

Tegen eind september dreigen een half miljoen Amerikanen hun werkloosheidsuitkering te verliezen, tegen het einde van dit jaar kan dit aantal oplopen tot 1,50 miljoen.

De consensusverwachting is dat er vorige maand buiten de landbouwsector 250.000 jobs verloren gingen, na een verlies van 247.000 in juli. De werkloosheidsgraad zou uitkomen op 9,50%, na een verrassende daling tot 9,40% in juli. Sommige economen zijn optimistischer en verwachten een kleiner banenverlies. Deutsche Bank rekent bijvoorbeeld op een positieve verrassing, met slechts 150.000 jobs in het rood. De economen van deze bank rekenen er op dat het banenverlies gaat vertragen. Bovendien zou de gemiddelde werkweek vorige maand opnieuw lichtjes zijn gestegen. Die evolutie is overigens nodig om te mogen spreken van een economische opleving. Credit Suisse is van mening dat de sectoren die het meest hebben geleden onder de crisis - verwerkende industrie, bouw, distributie en financiële sector - gestabiliseerd zijn en mogelijk opnieuw zijn beginnen aan te werven. Bovendien wordt ook uitgekeken naar de uitzendsector, die voor het eerst sinds de recessie begon opnieuw meer jobs moet zien hebben komen. Is dit niet het geval, dan mag van een serieuze tegenvaller gesproken worden. De daling van de werkloosheidsgraad vorige maand tot 9,40% was bemoedigend, maar volgens de meeste economen mogen we ons daar niet op dood staren. Heel wat Amerikanen zijn ontmoedigd en zoeken niet langer een job. Veel economen verwachten dat de werkloosheid later dit jaar gaat oplopen tot boven 10%. Tegen eind september dreigen een half miljoen Amerikanen hun werkloosheidsuitkering te verliezen, tegen het einde van dit jaar kan dit aantal oplopen tot 1,50 miljoen.