De prognoses schommelen evenwel, waarbij Philippe Gijsels van BNP Paribas een verrassing in negatieve zin niet bij voorbaat uitsluit. Hij houdt er rekening mee dat er vorige maand buiten de landbouw maar 125.000 nieuwe jobs zouden zijn bijgekomen, wat de financiële markten wel eens onaangenaam zou kunnen verrassen.

Volgens Gijsels was de gemiddelde toename van 246.000 banen tijdens de wintermaanden een artificieel gegeven, waarbij rekening moet worden gehouden dat de winter veel zachter dan verwacht was. Dat betekent er wat jobcreatie betreft al een voorschot werd genomen.

Groei VS-economie zou in normale omstandigheden veel lager zijn

Gijsels wijst er op dat we niet mogen vergeten dat de Amerikaanse centrale bank bijna een nulrentetarief hanteert en dat de Verenigde Staten momenteel geconfronteerd worden met een tekort op de begroting van 8 tot 9%, twee factoren die het beeld vertekenen.

Het zal volgens Gijsels duidelijk zijn dat de groei van de VS-economie in normale omstandigheden veel lager zou zijn. Dat betekent echter ook dat de vergelijking tussen Europa en de VS momenteel oneerlijk is, omdat Europa door een periode van zware besparingen gaat. Deze oefening zal de VS in een niet zo verre toekomst op haar beurt eveneens moeten doen.

De prognoses schommelen evenwel, waarbij Philippe Gijsels van BNP Paribas een verrassing in negatieve zin niet bij voorbaat uitsluit. Hij houdt er rekening mee dat er vorige maand buiten de landbouw maar 125.000 nieuwe jobs zouden zijn bijgekomen, wat de financiële markten wel eens onaangenaam zou kunnen verrassen. Volgens Gijsels was de gemiddelde toename van 246.000 banen tijdens de wintermaanden een artificieel gegeven, waarbij rekening moet worden gehouden dat de winter veel zachter dan verwacht was. Dat betekent er wat jobcreatie betreft al een voorschot werd genomen. Groei VS-economie zou in normale omstandigheden veel lager zijn Gijsels wijst er op dat we niet mogen vergeten dat de Amerikaanse centrale bank bijna een nulrentetarief hanteert en dat de Verenigde Staten momenteel geconfronteerd worden met een tekort op de begroting van 8 tot 9%, twee factoren die het beeld vertekenen. Het zal volgens Gijsels duidelijk zijn dat de groei van de VS-economie in normale omstandigheden veel lager zou zijn. Dat betekent echter ook dat de vergelijking tussen Europa en de VS momenteel oneerlijk is, omdat Europa door een periode van zware besparingen gaat. Deze oefening zal de VS in een niet zo verre toekomst op haar beurt eveneens moeten doen.