De financiële markten hadden gerekend met een banenverlies van 525.000 en aandelenbeleggers reageerden eerst dan ook positief op de cijfers, maar de gerealiseerde winsten gingen vervolgens opnieuw verloren.

Mogelijk speelde ook mee dat de werkloosheid in de VS in mei fors verder opliep, tot 9,4% van de beroepsbevolking, van 8,9% in de voorgaande maand. Gevreesd wordt dat de werkloosheid nog zal oplopen tot ruim boven de 10%.

De hoge werkloosheid is een gevolg van de recessie, maar kan omgekeerd volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook weer een extra rem zetten op de economie.

Met name de consumptieve bestedingen hebben te lijden van de zwakke arbeidsmarkt, die leidt tot koopkrachtverlies bij degenen die hun baan verliezen, onzekerheid bij anderen en een zwakke loonontwikkeling voor vrijwel alle werknemers.

De financiële markten hadden gerekend met een banenverlies van 525.000 en aandelenbeleggers reageerden eerst dan ook positief op de cijfers, maar de gerealiseerde winsten gingen vervolgens opnieuw verloren. Mogelijk speelde ook mee dat de werkloosheid in de VS in mei fors verder opliep, tot 9,4% van de beroepsbevolking, van 8,9% in de voorgaande maand. Gevreesd wordt dat de werkloosheid nog zal oplopen tot ruim boven de 10%. De hoge werkloosheid is een gevolg van de recessie, maar kan omgekeerd volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook weer een extra rem zetten op de economie. Met name de consumptieve bestedingen hebben te lijden van de zwakke arbeidsmarkt, die leidt tot koopkrachtverlies bij degenen die hun baan verliezen, onzekerheid bij anderen en een zwakke loonontwikkeling voor vrijwel alle werknemers.