De voorbije maanden werden eveneens opgefleurd door enkele hersteltekenen, maar op langere termijn zou de herfinanciering van de leningen nadeel kunnen ondervinden van de hogere rentevoeten.

De lichte terugval van de binnenlandse inflatie zou nog vele maanden kunnen aanhouden. Terwijl in het begin van het jaar de zgn. kerninflatie nog uitkwam op 1,7 %, beloopt ze momenteel 0,6 % en zou ze al heel snel kunnen flirten met de 0 %.

Een dergelijke evolutie is volgens Dexia in combinatie met een hoge werkloosheid een bron voor deflatievrees. Op 3 november maakte het FOMC bekend dat het tussen nu en juni 2011 voor 600 miljard dollar aan Treasuries zou opkopen om de strijd aan te binden met de deflatiespiraal.

Voeg daar nog de herbelegging van de vervallen Treasuries aan toe, en we komen volgens Dexia uit op een bedrag van bijna 900 miljard dollar, d.w.z. 110 miljard dollar per maand. De aankoop zal vooral gebeuren aan het korte uiteinde van de rentecurve: 86 % tussen 2, 5 en 10 jaar.

De voorbije maanden werden eveneens opgefleurd door enkele hersteltekenen, maar op langere termijn zou de herfinanciering van de leningen nadeel kunnen ondervinden van de hogere rentevoeten. De lichte terugval van de binnenlandse inflatie zou nog vele maanden kunnen aanhouden. Terwijl in het begin van het jaar de zgn. kerninflatie nog uitkwam op 1,7 %, beloopt ze momenteel 0,6 % en zou ze al heel snel kunnen flirten met de 0 %. Een dergelijke evolutie is volgens Dexia in combinatie met een hoge werkloosheid een bron voor deflatievrees. Op 3 november maakte het FOMC bekend dat het tussen nu en juni 2011 voor 600 miljard dollar aan Treasuries zou opkopen om de strijd aan te binden met de deflatiespiraal. Voeg daar nog de herbelegging van de vervallen Treasuries aan toe, en we komen volgens Dexia uit op een bedrag van bijna 900 miljard dollar, d.w.z. 110 miljard dollar per maand. De aankoop zal vooral gebeuren aan het korte uiteinde van de rentecurve: 86 % tussen 2, 5 en 10 jaar.