Donderdagavond ging de Amerikaanse Senaat niet akkoord met een reddingsplan, met als struikelblok onenigheid over hoe snel de loonkosten moeten worden teruggedrongen.

Als de twee autoreuzen omvallen, zal dit grote consequenties hebben voor de economie. Vele toeleveranciers en dienstverleners zullen worden meegesleept, een enorm banenverlies (in de miljoenen) zal leiden tot vraaguitval in andere sectoren.

Nog altijd is er een kans dat een dergelijk debacle wordt vermeden. President Bush zal proberen om andere kanalen te vinden om de ondernemingen te redden, bijvoorbeeld door financiering vanuit TARP, het 700 miljard dollar omvattende plan dat in eerste instantie bedoeld was om de financiële sector te steunen.

Daarnaast is er de mogelijkheid dat de Federal Reserve de autoproducenten van liquiditeiten voorziet, een maatregel waarvan Fed-president Bernanke eerder zei dat hij dit niet snel zal doen, maar ook niet wilde uitsluiten.

De aandelenmarkten reageerden op het sneuvelen van het hulpplan uiteraard negatief, terwijl de koersen van staatsobligaties opliepen. De verdere vooruitzichten voor de aandelenmarkten blijven onduidelijk, met aan de ene kant aanhoudend slecht macronieuws en tegenvallende bedrijfsresultaten, maar aan de andere kant een aantrekkelijke waardering en een gunstig technisch beeld voor de korte termijn.

Staatsobligaties bevinden zich na de recente koerswinsten naar de mening Theodoor Gilissen Bankiers van in een overdrijvingsfase. De obligatiekoersen verdisconteren onrealistische verwachtingen met betrekking tot de inflatie.

Als deze worden bijgesteld en beleggers meer rekening gaan houden met de oplopende tekorten op overheidsbegrotingen en ook de vlucht naar veiligheid (deels) wordt teruggedraaid, zal de lange rente weer oplopen.

Donderdagavond ging de Amerikaanse Senaat niet akkoord met een reddingsplan, met als struikelblok onenigheid over hoe snel de loonkosten moeten worden teruggedrongen. Als de twee autoreuzen omvallen, zal dit grote consequenties hebben voor de economie. Vele toeleveranciers en dienstverleners zullen worden meegesleept, een enorm banenverlies (in de miljoenen) zal leiden tot vraaguitval in andere sectoren.Nog altijd is er een kans dat een dergelijk debacle wordt vermeden. President Bush zal proberen om andere kanalen te vinden om de ondernemingen te redden, bijvoorbeeld door financiering vanuit TARP, het 700 miljard dollar omvattende plan dat in eerste instantie bedoeld was om de financiële sector te steunen. Daarnaast is er de mogelijkheid dat de Federal Reserve de autoproducenten van liquiditeiten voorziet, een maatregel waarvan Fed-president Bernanke eerder zei dat hij dit niet snel zal doen, maar ook niet wilde uitsluiten. De aandelenmarkten reageerden op het sneuvelen van het hulpplan uiteraard negatief, terwijl de koersen van staatsobligaties opliepen. De verdere vooruitzichten voor de aandelenmarkten blijven onduidelijk, met aan de ene kant aanhoudend slecht macronieuws en tegenvallende bedrijfsresultaten, maar aan de andere kant een aantrekkelijke waardering en een gunstig technisch beeld voor de korte termijn.Staatsobligaties bevinden zich na de recente koerswinsten naar de mening Theodoor Gilissen Bankiers van in een overdrijvingsfase. De obligatiekoersen verdisconteren onrealistische verwachtingen met betrekking tot de inflatie. Als deze worden bijgesteld en beleggers meer rekening gaan houden met de oplopende tekorten op overheidsbegrotingen en ook de vlucht naar veiligheid (deels) wordt teruggedraaid, zal de lange rente weer oplopen.