Het meest uitgesproken was de daling van het producentenvertrouwen in de VS tot onder het neutrale peil.

De economische malaise in Europa begint meer en meer zijn tol te eisen in de VS. Daarnaast doen ook de Amerikaanse politici hun best om de conjunctuur verder te fnuiken.

Fiscale klip op komst

Eind 2012 lopen immers een reeks belastingverminderingen af en volgens de geldende wet treden bovendien een aantal automatische uitgavenkortingen in januari 2013 in werking.

Indien dit zich voordoet, zou dit de VS-economie volgens KBC vrijwel zeker in een zware recessie duwen. Allicht zal het niet zo'n vaart lopen, en zal er, net als in augustus 2011, op het laatste ogenblik als compromis een middenweg van aflopende en verlengde maatregelen uit de bus komen.

Consumenten en bedrijven blijven voorlopig in het duister tasten

Het probleem is echter dat die onderhandelingen pas van start kunnen gaan na de presidents- en parlementsverkiezingen in november, en de consumenten en bedrijven tot dan in het duister tasten over de toekomstige fiscale regels.

Door die onzekerheid stellen ze hun consumptie en investeringen uit waardoor de economische groei verzwakt.

Het meest uitgesproken was de daling van het producentenvertrouwen in de VS tot onder het neutrale peil. De economische malaise in Europa begint meer en meer zijn tol te eisen in de VS. Daarnaast doen ook de Amerikaanse politici hun best om de conjunctuur verder te fnuiken. Fiscale klip op komst Eind 2012 lopen immers een reeks belastingverminderingen af en volgens de geldende wet treden bovendien een aantal automatische uitgavenkortingen in januari 2013 in werking. Indien dit zich voordoet, zou dit de VS-economie volgens KBC vrijwel zeker in een zware recessie duwen. Allicht zal het niet zo'n vaart lopen, en zal er, net als in augustus 2011, op het laatste ogenblik als compromis een middenweg van aflopende en verlengde maatregelen uit de bus komen. Consumenten en bedrijven blijven voorlopig in het duister tasten Het probleem is echter dat die onderhandelingen pas van start kunnen gaan na de presidents- en parlementsverkiezingen in november, en de consumenten en bedrijven tot dan in het duister tasten over de toekomstige fiscale regels. Door die onzekerheid stellen ze hun consumptie en investeringen uit waardoor de economische groei verzwakt.