Amerikaanse parlementsverkiezingen zijn ‘beetje een non-event’ voor financiële markten

Mensen brengen hun stem uit voor de Midterms in Bethesda, Maryland. (6 november 2018) © Belga Image
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Beleggers reageren eerder opgelucht op de uitslag van de Amerikaanse parlementsverkiezingen. De Amerikaanse beurzen openden hoger, in navolging van hun Europese collega’s.

De Amerikaanse midterms, de parlementsverkiezingen die halverwege de ambtstermijn van de president vallen, hebben de kaarten opnieuw geschud. Zoals de verkiezingspolls vooraf hebben voorspeld verliezen de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en behouden ze de meerderheid in de Senaat. Donald Trump was de eerste Republikeinse president sinds 1928 die in beide kamers van het Amerikaanse parlement een Republikeinse meerderheid achter zich had. Het bood Trump een unieke gelegenheid om zonder veel tegenstand grote hervormingen, zoals de verlaging van de vennootschapsbelasting, door te drukken.

Trump verliest dus een belangrijke troef. “Voor het eerst in vier jaar heerst er verdeeldheid in het Congres”, reageert David Page, senior economist bij AXA Investment Managers. “De politieke impasse die daaruit zal voortvloeien, vermindert de kans dat er de komende jaren belangrijke, nieuwe wetten worden gestemd aanzienlijk. De hoop op een tweede belastinghervorming of door de overheid gestimuleerde grote infrastructuurwerken wordt daardoor de kop ingedrukt.”

Een belastingverlaging of overheidsinvesteringen hadden de rally van de beurzen misschien nieuw leven kunnen inblazen, maar tegelijk was er ook bezorgdheid dat zulks een gat in de Amerikaanse begroting zou slagen. Het effect is dat de rente op Amerikaanse overheidsobligaties vandaag zakt, door het wegebben van die ongerustheid, en ook de Amerikaanse dollar verliest terrein tegenover de euro.

Typisch

Volgens ING-econoom James Knightley is het typisch dat de partij van de zittende president erop achteruit gaat bij de parlementsverkiezingen. “De voorbije 21 midterm-verkiezingen slaagde de partij van de Amerikaanse president er slechts drie keer in terrein te winnen. Volgens data verzameld door het onderzoeksbureau Gallup is Donald Trump de minst populaire president in deze fase van het presidentschap sinds Harry Truman in 1950.”

De nederlaag in het Huis van Afgevaardigden komt dus niet als een verrassing. Knightley voegt eraan toe dat de Republikeinen erop vooruitgaan in de Senaat en in die kamer dus hun meerderheid vergroten. “Als de Democraten de meerderheid in de Senaat hadden, dan zouden ze de legislatieve agenda van de president compleet hebben kunnen blokkeren, net zoals benoemingen in rechtbanken, kabinetten of bij de centrale bank. Bovendien hadden ze dan ook kunnen dreigen met een impeachment of het afzetten van de president.”

Nick Watson, een fondsbeheerder van de Britse vermogensbeheerder Janus Henderson Investors, vat het als volgt samen: “De algemene conclusie is dat de midterm-verkiezingen een beetje een non-event zijn. Beleggers zullen snel weer hun focus verleggen naar de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, met de uitgestelde ontmoeting van Xi Jinping en Trump op de G20-top in Argentinië later deze maand die aan de horizon weer opduikt.” De Amerikaanse president heeft het Huis van Afgevaardigden niet nodig om zijn handelsoorlog te voeren.

Watson: “Dat de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden verliezen, betekent ook niet dat er een economische vertraging of beurscorrectie zit aan te komen. Het betekent dat we een Amerikaanse economie mogen verwachten zoals die zich normaal gedraagt laat in de economische cyclus, met lagere rendementen voor beleggers als gevolg. Er zal wellicht meer aandacht komen voor waardering, kwaliteit, diversificatie en dus een meer zorgvuldige aandelenselectie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content