President Barack Obama heeft nu een nieuw voorstel op tafel dat dit probleem moet helpen aanpakken. De vraag is echter of dit plan ver genoeg zal reiken om het probleem op te lossen.

Het plan is er op gericht om de miljoenen huiseigenaars die hun lening niet meer kunnen terugbetalen een helpende hand toe te steken. Het richt zich met name op Amerikanen wiens woonkrediet hoger is dan de waarde van hun huis en op werklozen die hun lening niet meer kunnen terugbetalen.

Laatstgenoemde categorie is gebaat bij een tijdelijke stop van de afbetalingen. Het plan staat of valt echter met de medewerking van investeerders en banken, die niet altijd even happig gaan zien om mee te werken.

Volgens cijfers verstrekt door Moody's Analytics is in meer dan 15 miljoen gevallen de waarde van het huis lager dan het hypothecair krediet. Bij ongeveer 10 miljoen Amerikanen bedraagt het verschil tussen beiden minstens 20%.

Huiseigenaren die werkloos zijn geworden, zouden hun 'mortgage payments' verlaagd zien tot niet meer dan 31% van hun inkomen en dat gedurende een periode van drie tot zes maanden. Zo krijgen de betrokkenen meer kansen om naar een job te zoeken.

Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody's Analytics, gaat het plan echter zijn objectieven niet te kunnen realiseren. Er wordt gemikt op 3 tot 4 miljoen Amerikanen, maar het positief effect zou uiteindelijk maar 1,50 miljoen foreclosures kunnen beletten.

President Barack Obama heeft nu een nieuw voorstel op tafel dat dit probleem moet helpen aanpakken. De vraag is echter of dit plan ver genoeg zal reiken om het probleem op te lossen. Het plan is er op gericht om de miljoenen huiseigenaars die hun lening niet meer kunnen terugbetalen een helpende hand toe te steken. Het richt zich met name op Amerikanen wiens woonkrediet hoger is dan de waarde van hun huis en op werklozen die hun lening niet meer kunnen terugbetalen. Laatstgenoemde categorie is gebaat bij een tijdelijke stop van de afbetalingen. Het plan staat of valt echter met de medewerking van investeerders en banken, die niet altijd even happig gaan zien om mee te werken. Volgens cijfers verstrekt door Moody's Analytics is in meer dan 15 miljoen gevallen de waarde van het huis lager dan het hypothecair krediet. Bij ongeveer 10 miljoen Amerikanen bedraagt het verschil tussen beiden minstens 20%. Huiseigenaren die werkloos zijn geworden, zouden hun 'mortgage payments' verlaagd zien tot niet meer dan 31% van hun inkomen en dat gedurende een periode van drie tot zes maanden. Zo krijgen de betrokkenen meer kansen om naar een job te zoeken. Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody's Analytics, gaat het plan echter zijn objectieven niet te kunnen realiseren. Er wordt gemikt op 3 tot 4 miljoen Amerikanen, maar het positief effect zou uiteindelijk maar 1,50 miljoen foreclosures kunnen beletten.