Bill Gross, co-chief investment officer bij Pacific Investment Management Co. en één van de bekendste obligatiebeleggers in de wereld, is van mening dat het bedrag peanuts is in vergelijking met wat nodig zal zijn om de economie uit het slop te halen.

De omvang van het plan bedraagt circa 800 miljard dollar, maar volgens Gross is een veelvoud van dat bedrag noodzakelijk is om te beletten dat de VS-economie in een mini-depressie verzeild geraakt. De economie kan alleen maar groeien wanneer er duizenden miljarden dollars in gepompt worden.

Om de langetermijnrente laag te houden, zal de FED volgens Gross gedwongen zijn om staatsobligaties in te kopen. Daarnaast zal de federale schuldenberg aangroeien omdat de VS obligaties verkopen om zowel de begroting als de economische stimuleringsprogramma's te financieren.

Volgens Goldman Sachs zal de Amerikaanse overheid tijdens fiscale jaar - dat loopt tot 30 september - minstens 2500 miljard dollar moeten lenen. Wie gaat al dat staatspapier opnemen?

China bezit momenteel 681,90 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties, maar de vraag is of de Chinezen bereid gaan zijn om te blijven bijkopen.

In dat geval zal de FED moeten bijspringen. Gross spreekt van een betekenisvolle dat op de obligatie- en kredietmarkten wanneer dit inderdaad gaat gebeuren.

Bill Gross, co-chief investment officer bij Pacific Investment Management Co. en één van de bekendste obligatiebeleggers in de wereld, is van mening dat het bedrag peanuts is in vergelijking met wat nodig zal zijn om de economie uit het slop te halen. De omvang van het plan bedraagt circa 800 miljard dollar, maar volgens Gross is een veelvoud van dat bedrag noodzakelijk is om te beletten dat de VS-economie in een mini-depressie verzeild geraakt. De economie kan alleen maar groeien wanneer er duizenden miljarden dollars in gepompt worden. Om de langetermijnrente laag te houden, zal de FED volgens Gross gedwongen zijn om staatsobligaties in te kopen. Daarnaast zal de federale schuldenberg aangroeien omdat de VS obligaties verkopen om zowel de begroting als de economische stimuleringsprogramma's te financieren. Volgens Goldman Sachs zal de Amerikaanse overheid tijdens fiscale jaar - dat loopt tot 30 september - minstens 2500 miljard dollar moeten lenen. Wie gaat al dat staatspapier opnemen?China bezit momenteel 681,90 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties, maar de vraag is of de Chinezen bereid gaan zijn om te blijven bijkopen. In dat geval zal de FED moeten bijspringen. Gross spreekt van een betekenisvolle dat op de obligatie- en kredietmarkten wanneer dit inderdaad gaat gebeuren.