De VS van vandaag lijken op het Rusland van 1998. Zowel consumenten als bedrijven en overheid zitten tot over de oren van de schuld. Het gevolg is dat de Amerikaanse economie simpelweg bankroet is.

Wermuth kent als fondsbeheerder de Russische financiële markten goed. Wanneer hetzelfde team van het Internationaal Monetair Fonds dat in 1998 Rusland bezocht nu in de VS neerstrijkt, zou de steun voor de huidige Amerikaanse monetaire politiek onmiddellijk worden teruggetrokken.

De FED heeft in de afgelopen drie jaar via agressieve renteverlagingen en door voor het miljarden dollars inkopen van activa geprobeerd om orde op zaken te stellen. Dat is mislukt en de Amerikaanse centrale bank dreigt nu zonder munitie te vallen.

In 1998 financierde de Russische centrale bank de overheidsschulden en de FED doet nu iets gelijkaardigs door mortgage-backed securities terug te kopen. De VS hebben volgens Wermuth maar twee mogelijkheden: failliet gaan of de dollar fors laten depreciëren.

De VS van vandaag lijken op het Rusland van 1998. Zowel consumenten als bedrijven en overheid zitten tot over de oren van de schuld. Het gevolg is dat de Amerikaanse economie simpelweg bankroet is. Wermuth kent als fondsbeheerder de Russische financiële markten goed. Wanneer hetzelfde team van het Internationaal Monetair Fonds dat in 1998 Rusland bezocht nu in de VS neerstrijkt, zou de steun voor de huidige Amerikaanse monetaire politiek onmiddellijk worden teruggetrokken. De FED heeft in de afgelopen drie jaar via agressieve renteverlagingen en door voor het miljarden dollars inkopen van activa geprobeerd om orde op zaken te stellen. Dat is mislukt en de Amerikaanse centrale bank dreigt nu zonder munitie te vallen. In 1998 financierde de Russische centrale bank de overheidsschulden en de FED doet nu iets gelijkaardigs door mortgage-backed securities terug te kopen. De VS hebben volgens Wermuth maar twee mogelijkheden: failliet gaan of de dollar fors laten depreciëren.