Amerikaanse economische indicatoren schetsen gemengd beeld

De signalen over de Amerikaanse economie blijven gemengd, met zowel goed als minder goed nieuws. Goed nieuws was bijvoorbeeld dat de consumentenbestedingen in augustus aan het snelst tempo sinds 2001 zijn gestegen.

Er was sprake van een stijging met 1,3%, zo maakte het Commerce Department bekend. De stijging was groter dan de 0,3% waar de analisten op hadden gerekend. Anderzijds stegen de persoonlijke inkomens met 0,20%.

De stijging van de consumentenbestedingen is niet alleen te danken aan het “cash-for-clunkers” programma, ook in andere sectoren wordt een toename van de verkopen vastgesteld.

Ook de vastgoedsector doet het beter, zoals bleek uit de ‘pending home sales index’ (de opties die werden genomen op de aankoop van nieuwe huizen). Volgens de National Association of Realtors zijn die in augustus met 6,4% gestegen tot het hoogste niveau sinds maart 2007.

De index van de pending home sales is nu al zeven maanden op rij gestegen, hetgeen aangeeft dat de vastgoedmarkt herstellende is. Binnen de vastgoedsector geldt deze index als een voorlopende indicator.

De uitgaven voor de bouw zijn in de VS in augustus met 0,8% gestegen. Dat is eveneens goed nieuws, maar daar stond wel tegenover dat de juli-cijfers naar beneden aangepast werden.

Volgens de cijfers verstrekt door het Commerce Department daalden de bouwuitgaven in juli met 1,1%, waar eerst maar een daling met 0,2% was gerapporteerd.

De index van Institute for Supply Management gaf anderzijds aan dat activiteiten in de verwerkende industrie in september onverwacht zijn gedaald, waar op een stijging was gerekend.

De ISM-index daalde in september met 52,6%, tegenover 52,9% in augustus. De consensusverwachting was dat de index zou zijn gestegen tot 54%. Zowel de productie als de nieuwe bestellingen kwamen vorige maand lager uit.

Ook de tewerkstelling en de export kwamen lager uit. In augustus was de index voor het eerst tot boven 50% gestegen. Boven 50% is er sprake van groei, daaronder krimpt de economie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content