Rekening houdende met alle onheil dat de Amerikaanse economie over zich heen heeft gekregen in het laatste kwartaal van vorig jaar, was een krimp geen verrassing. De terugval van 3,8% valt uiteindelijk mee gezien economen op een veel grotere inkrimping hadden gerekend. Desondanks is ze de grootste economische contractie sinds 1982 en volgt op een daling van 0,5% in het derde kwartaal. Het is van 1991 geleden dat men twee kwartalen van negatieve groei na elkaar heeft opgetekend. De consumentenuitgaven, goed voor tweederden van het BBP, zakte met 3,8% terwijl de BBP-prijsdeflator daalde met 0,1%. Deze eerste daling sinds 1954 geeft aan dat er een lichte vorm van deflatie was. Zonder de volatiele grondstoffen- en voedingsprijzen zat er wel nog een prijsstijging van 0,6%.

Kanttekening

Toch moet er een kanttekening bij het op het eerste zicht beter dan verwachte cijfer worden geplaatst. De opbouw van voorraden zorgde voor een positieve contributie van 1,3%. Zonder deze â€~meevaller’ was de terugval veel dichter bij de consensus van economen gekomen. De voorraadopbouw is nefast voor de komende kwartalen want bedrijven moeten daar er grotendeels doorheen vooraleer ze opnieuw aan productie(toename) denken. Het betekent eigenlijk uitgestelde contractie betekent.

Ook vermeldenswaardig in het rapport waren de terugval van de bedrijfsinvesteringen (-19%) en de ineenstorting van de aankopen van investeringsgoederen en software (-28%). Het lelijke eendje, de huizenmarkt, kromp met 24% in het laatste trimester.

Gemengde marktreacties

De markten weten niet goed wat ze aanmoeten met het op eerste zicht beter dan verwachte cijfer. De eerste marktreactie was één van opluchting waarna de aandelenmarkten een fors herstel inzetten. De future op de Dow Jones steeg 1% en kon zijn eerdere verliescijfer wegwerken. Ook de Europese indices kregen een energiestoot. Toen het rapport wat beter was ontleed, brokkelde de winst terug af en noteerden de verschillende indices slecht miniem boven het niveau van voor de publicatie. Volgens sommige handelaars is het slechte cijfer al een tijdje in de markt geprijsd.

Rekening houdende met alle onheil dat de Amerikaanse economie over zich heen heeft gekregen in het laatste kwartaal van vorig jaar, was een krimp geen verrassing. De terugval van 3,8% valt uiteindelijk mee gezien economen op een veel grotere inkrimping hadden gerekend. Desondanks is ze de grootste economische contractie sinds 1982 en volgt op een daling van 0,5% in het derde kwartaal. Het is van 1991 geleden dat men twee kwartalen van negatieve groei na elkaar heeft opgetekend. De consumentenuitgaven, goed voor tweederden van het BBP, zakte met 3,8% terwijl de BBP-prijsdeflator daalde met 0,1%. Deze eerste daling sinds 1954 geeft aan dat er een lichte vorm van deflatie was. Zonder de volatiele grondstoffen- en voedingsprijzen zat er wel nog een prijsstijging van 0,6%.Kanttekening Toch moet er een kanttekening bij het op het eerste zicht beter dan verwachte cijfer worden geplaatst. De opbouw van voorraden zorgde voor een positieve contributie van 1,3%. Zonder deze â€~meevaller’ was de terugval veel dichter bij de consensus van economen gekomen. De voorraadopbouw is nefast voor de komende kwartalen want bedrijven moeten daar er grotendeels doorheen vooraleer ze opnieuw aan productie(toename) denken. Het betekent eigenlijk uitgestelde contractie betekent. Ook vermeldenswaardig in het rapport waren de terugval van de bedrijfsinvesteringen (-19%) en de ineenstorting van de aankopen van investeringsgoederen en software (-28%). Het lelijke eendje, de huizenmarkt, kromp met 24% in het laatste trimester.Gemengde marktreacties De markten weten niet goed wat ze aanmoeten met het op eerste zicht beter dan verwachte cijfer. De eerste marktreactie was één van opluchting waarna de aandelenmarkten een fors herstel inzetten. De future op de Dow Jones steeg 1% en kon zijn eerdere verliescijfer wegwerken. Ook de Europese indices kregen een energiestoot. Toen het rapport wat beter was ontleed, brokkelde de winst terug af en noteerden de verschillende indices slecht miniem boven het niveau van voor de publicatie. Volgens sommige handelaars is het slechte cijfer al een tijdje in de markt geprijsd.