Voor het vierde kwartaal wordt gerekend op een groei met gemiddeld bijna 4%. Sommige analisten denken zelfs dat een groei van het BBP met 5% over Q4 mogelijk zal zijn.

Dat zou de sterkste groei zijn sinds het eerste kwartaal van 2006, voordat de recessie toesloeg. De eerste lezing voor het BBP over het vierde kwartaal wordt op 29 januari bekendgemaakt.

De sterkere groei tijdens het huidige kwartaal zou vooral te maken hebben met het heropbouwen van de voorraden in de bedrijfswereld.

De voorraden werden tijdens de recessie tot een recordniveau afgebouwd, zodat een klein herstel van de vraag volstaat om die voorraden opnieuw te moeten aanvullen.

Daarnaast was er tijdens het vierde kwartaal opnieuw meer vraag vanuit het buitenland, met een verbetering van de export tot gevolg. Ook de consument zou wat royaler gespendeerd hebben tijdens Q4.

Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij High Frequency Economics, is echter van mening dat de problemen daarmee niet van de baan zijn. Zowel de banken als de consumenten zijn nog altijd met schulden overladen.

In de eerste drie maanden van volgend jaar zou de groei vertragen tot ongeveer 2 tot 3%. Opbouw van de voorraden volstaat niet om de economie in een hogere versnelling te brengen en van de consument moeten niet dadelijk wonderen worden verwacht.

Voor het vierde kwartaal wordt gerekend op een groei met gemiddeld bijna 4%. Sommige analisten denken zelfs dat een groei van het BBP met 5% over Q4 mogelijk zal zijn. Dat zou de sterkste groei zijn sinds het eerste kwartaal van 2006, voordat de recessie toesloeg. De eerste lezing voor het BBP over het vierde kwartaal wordt op 29 januari bekendgemaakt. De sterkere groei tijdens het huidige kwartaal zou vooral te maken hebben met het heropbouwen van de voorraden in de bedrijfswereld. De voorraden werden tijdens de recessie tot een recordniveau afgebouwd, zodat een klein herstel van de vraag volstaat om die voorraden opnieuw te moeten aanvullen. Daarnaast was er tijdens het vierde kwartaal opnieuw meer vraag vanuit het buitenland, met een verbetering van de export tot gevolg. Ook de consument zou wat royaler gespendeerd hebben tijdens Q4. Ian Shepherdson, hoofdeconoom bij High Frequency Economics, is echter van mening dat de problemen daarmee niet van de baan zijn. Zowel de banken als de consumenten zijn nog altijd met schulden overladen. In de eerste drie maanden van volgend jaar zou de groei vertragen tot ongeveer 2 tot 3%. Opbouw van de voorraden volstaat niet om de economie in een hogere versnelling te brengen en van de consument moeten niet dadelijk wonderen worden verwacht.