Tijdens de boom van de vastgoedmarkt werden op jaarbasis ongeveer 2,20 miljoen huizen in de Verenigde Staten gebouwd. Vandaag zijn er dat maar ongeveer 500.000, of minder dan een vierde.

Dat verklaart meteen ook waarom de werkloosheid in de bouwsector momenteel ongeveer 20% bedraagt. Die Amerikanen gaan bovendien nog maandenlang werkloos blijven, want van een snel herstel van de bouwsector is geen sprake.

Het zal 3,50 jaar duren om ze allemaal terug aan het werk te krijgen, waarbij er dan nog geen rekening wordt gehouden met de mensen die naar de arbeidsmarkt komen.

Maar er is volgens Greenhaus nog een andere factor belangrijk: 20% van de Amerikanen is goed voor 40% van de consumentenbestedingen en bezit 80% van de aandelen op Wall Street. Wie daar niet bijhoort, heeft niet het gevoel dat we een economisch herstel beleven.

Tijdens de boom van de vastgoedmarkt werden op jaarbasis ongeveer 2,20 miljoen huizen in de Verenigde Staten gebouwd. Vandaag zijn er dat maar ongeveer 500.000, of minder dan een vierde. Dat verklaart meteen ook waarom de werkloosheid in de bouwsector momenteel ongeveer 20% bedraagt. Die Amerikanen gaan bovendien nog maandenlang werkloos blijven, want van een snel herstel van de bouwsector is geen sprake. Het zal 3,50 jaar duren om ze allemaal terug aan het werk te krijgen, waarbij er dan nog geen rekening wordt gehouden met de mensen die naar de arbeidsmarkt komen. Maar er is volgens Greenhaus nog een andere factor belangrijk: 20% van de Amerikanen is goed voor 40% van de consumentenbestedingen en bezit 80% van de aandelen op Wall Street. Wie daar niet bijhoort, heeft niet het gevoel dat we een economisch herstel beleven.