Stiglitz waarschuwde al in 2008 dat wanneer niet de juiste monetaire politiek zou worden gevoerd de Amerikaanse economie op een Japans scenario zou afstevenen. Dat scenario kan kort samengevat worden, het bestaat uit een mix van trage economische groei en stagnerende inkomens.

Het is inderdaad dit scenario dat de Verenigde Staten nu beleven en daar zal in de komende jaren geen verandering in komen. Stiglitz maakt zich vooral zorgen over het feit dat de banken weinig anders doen dan speculeren, van doordachte investeringen is geen sprake meer. Ook aan het wegwerken van de onevenwichten is niets gebeurd. De situatie kan zodoende alleen maar verergeren.

Stiglitz waarschuwde al in 2008 dat wanneer niet de juiste monetaire politiek zou worden gevoerd de Amerikaanse economie op een Japans scenario zou afstevenen. Dat scenario kan kort samengevat worden, het bestaat uit een mix van trage economische groei en stagnerende inkomens. Het is inderdaad dit scenario dat de Verenigde Staten nu beleven en daar zal in de komende jaren geen verandering in komen. Stiglitz maakt zich vooral zorgen over het feit dat de banken weinig anders doen dan speculeren, van doordachte investeringen is geen sprake meer. Ook aan het wegwerken van de onevenwichten is niets gebeurd. De situatie kan zodoende alleen maar verergeren.