Amerikaanse economie houdt beter stand dan de Europese

Het sentiment op de Amerikaanse beurzen is vandaag wisselvallig, de belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van gisteren. Het positieve nieuws is dat de koersdaling van gisteren alleszins voorlopig tot stilstand werd gebracht. De Nasdaq kan zelfs een winst van ongeveer een half procent tonen.

Macro-economische indicatoren wat beter in VS dan Europa

De Spaanse overheid gaf een nieuwe staatslening uit en wilde daarmee EUR 2,5 à 3,5 miljard uit de markt halen. De opbrengst lag met EUR 2,6 miljard volgens ABN Amro aan de onderkant van deze bandbreedte, maar er moest wel een hogere rente worden vergoed, waarna ook de Italiaanse rente weer opliep.

De macro-economische indicatoren, die de afgelopen week werden gepubliceerd, waren grotendeels zoals mocht worden verwacht: in de Verenigde Staten wat beter dan in Europa. De verwachtingen worden echter niet meer overtroffen, iets wat een paar weken geleden vaak wel gebeurde.

Stabiliteit eurozone weer onder druk

Een lage belangstelling voor de uitgifte van Spaanse staatsleningen en hierdoor oplopende renteniveaus voor Spanje maar ook Italië zorgden volgens Theodoor Gilissen Bankiers voor een koersval op de beurzen, ook op de Amerikaanse beurzen. De Europese Centrale Bank kon beleggers niet geruststellen.

Weliswaar meldde Draghi dat een exitstrategie voor de eerdere steunmaatregelen aan de banken nog lang niet aan de orde is, maar over nieuwe acties werd ook niks gemeld.

Draghi meldde dat de Europese economie stabiliseert, maar de kans op een afzwakking groot blijft. Verder vond hij het te vroeg om de effectiviteit van de tweede 3-jaarslening van eind februari al te kunnen beoordelen.

Draghi benadrukte dat de ECB voldoende middelen heeft om snel in te grijpen, mocht de inflatie hard oplopen. Dit jaar zal de inflatiedoelstelling van 2% waarschijnlijk worden overschreden. Met name de hogere olieprijs is hiervoor verantwoordelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content