Als gevolg van die groeivertraging zou de Federal Reserve Bank de basisrente ongewijzigd laten tot in de laatste drie maanden van dit jaar. Reuters ondervroeg 70 economen over hun economische vooruitzichten.

Voor het eerste kwartaal wordt een groei van het BBP met 2,60% verwacht. Voor het volledige boekjaar wordt anderzijds een groei met 2,90% op jaarbasis in het vooruitzicht gesteld.

Gezien het groeitempo lijkt het onwaarschijnlijk dat de inflatie een sterke bedreiging gaat vormen. De core consumer price index, waarin wordt geen rekening wordt gehouden met de volatiele voedings- en energiekosten, zou dit jaar tijdens het eerste kwartaal met 1,40% stijgen.

Voor het volledige jaar wordt gerekend op een stijging met 1,30%, waarna er volgend jaar een groei met 1,60% kan worden opgetekend.

Dat betekent dat de Amerikaanse inflatie onder de doelstelling van 2% zal blijven, zodat de FED haar basisrente ongewijzigd kan houden tot het vierde kwartaal van dit jaar.

Volgens Ethan Harris, hoofd Noord-Amerikaanse economie bij Bank of America Securities-Merrill Lynch, is inflatie momenteel de sleutelfactor in het Amerikaans economisch beleid. De totale inflatie, dus inclusief voeding en energie zou stijgen tot 2,50% in het eerste kwartaal en tot 2,10% voor het volledige boekjaar.

Als gevolg van die groeivertraging zou de Federal Reserve Bank de basisrente ongewijzigd laten tot in de laatste drie maanden van dit jaar. Reuters ondervroeg 70 economen over hun economische vooruitzichten. Voor het eerste kwartaal wordt een groei van het BBP met 2,60% verwacht. Voor het volledige boekjaar wordt anderzijds een groei met 2,90% op jaarbasis in het vooruitzicht gesteld. Gezien het groeitempo lijkt het onwaarschijnlijk dat de inflatie een sterke bedreiging gaat vormen. De core consumer price index, waarin wordt geen rekening wordt gehouden met de volatiele voedings- en energiekosten, zou dit jaar tijdens het eerste kwartaal met 1,40% stijgen. Voor het volledige jaar wordt gerekend op een stijging met 1,30%, waarna er volgend jaar een groei met 1,60% kan worden opgetekend. Dat betekent dat de Amerikaanse inflatie onder de doelstelling van 2% zal blijven, zodat de FED haar basisrente ongewijzigd kan houden tot het vierde kwartaal van dit jaar. Volgens Ethan Harris, hoofd Noord-Amerikaanse economie bij Bank of America Securities-Merrill Lynch, is inflatie momenteel de sleutelfactor in het Amerikaans economisch beleid. De totale inflatie, dus inclusief voeding en energie zou stijgen tot 2,50% in het eerste kwartaal en tot 2,10% voor het volledige boekjaar.