Op basis van de huidige indicatoren lijkt de FED nog altijd op weg om geleidelijk haar obligatie-aankopen af te bouwen met de bedoeling om er ergens midden volgend jaar volledig mee te stoppen.

Het meest waarschijnlijke scenario lijkt Van Craeynest dat ze een eerste stap in die richting combineert met een verdere verlaging van het niveau van werkloosheidsgraad waaraan ze een eerste renteverhoging gekoppeld heeft.

Op die manier kan de FED duidelijk aangeven dat de 'tapering' nog lang geen renteverhoging impliceert, kan ze de markt die de verwachtingen voor een eerste renteverhoging toch wat vervroegd heeft terugfluiten, en kan ze rekening houden met het feit dat het herstel op de arbeidsmarkt voorlopig niet gepaard gaat met een herstel van de participatiegraad (werkloosheidsgraad is vooral gedaald omdat mensen de arbeidsmarkt verlaten hebben).

Op de financiële markten valt vandaag weinig of niets te beleven, de belangrijkste beursindices, valuta's en grondstoffen blijven dicht bij huis. Alle aandacht van de beleggers focust zich op de FED-meeting van volgende week.

Op basis van de huidige indicatoren lijkt de FED nog altijd op weg om geleidelijk haar obligatie-aankopen af te bouwen met de bedoeling om er ergens midden volgend jaar volledig mee te stoppen. Het meest waarschijnlijke scenario lijkt Van Craeynest dat ze een eerste stap in die richting combineert met een verdere verlaging van het niveau van werkloosheidsgraad waaraan ze een eerste renteverhoging gekoppeld heeft. Op die manier kan de FED duidelijk aangeven dat de 'tapering' nog lang geen renteverhoging impliceert, kan ze de markt die de verwachtingen voor een eerste renteverhoging toch wat vervroegd heeft terugfluiten, en kan ze rekening houden met het feit dat het herstel op de arbeidsmarkt voorlopig niet gepaard gaat met een herstel van de participatiegraad (werkloosheidsgraad is vooral gedaald omdat mensen de arbeidsmarkt verlaten hebben). Op de financiële markten valt vandaag weinig of niets te beleven, de belangrijkste beursindices, valuta's en grondstoffen blijven dicht bij huis. Alle aandacht van de beleggers focust zich op de FED-meeting van volgende week.