Amerikaanse consument krijgt extra opkikker

De heropleving van de huizenmarkt en het positief beursklimaat op Wall Street gaf volgens Belfius Research de Amerikaanse consument de afgelopen weken al een extra opkikker, wat zich vertaalde in een indrukwekkende klim van de kleinhandelsverkopen in september, de vierde maand op rij dat snellere groei werd opgetekend.

Tussen nu en het einde van het jaar verwachten we geen drastische wijziging van deze trend: de macro-economische data –

geleid door de invloedrijke arbeidscijfers – zullen verder bewijs leveren dat de Amerikaanse economie aan de beterhand is.

De officiële werkloosheidsgraad zakte verrassend van 8.1% naar 7.8% in september en ook bij andere arbeidsindicatoren, zoals het aantal gewerkte uren, was er sprake van verbetering.

Het recentste banenrapport suggereerde overigens dat de besparingsronde op het vlak van overheidsjobs voorbij is, met de eerste groei in dit segment sinds de zomer van 2010.

Voorzichtige daling van de inflatie

Bovendien voorzien de economen van Belfius Research de komende maanden een voorzichtige daling van de inflatie wat een positief effect zal hebben op het reële beschikbare inkomen van de man in de straat.

De klim van de benzineprijzen tijdens de zomer is aan het corrigeren en samen met de neerwaartse trend van de kerninflatie zal dit zich de komende maanden vertalen naar een lagere eindinflatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content