FED-voorzitter Ben Bernanke verdedigde gisteren de politiek van de Amerikaanse centrale bank om de rente laag te houden. Volgens Bernanke is goedkoop geld nodig om de werkloosheidsgraad forser te doen dalen. Met 8,30% is die historisch gezien nog steeds hoog.

Van 'modest' naar 'moderate'

Uit de notulen van haar laatste vergadering bleek volgens Belfius Bank Research dat de Amerikaanse centrale bank inderdaad minder behoedzaam is geworden over de binnenlandse economie, maar dat het nog te vroeg wordt geacht om het monetair beleid te herzien.

Het adjectief waarmee de Fed de economische conjunctuur typeert evolueerde van 'modest' in januari naar 'moderate' in maart, een genuanceerd maar belangrijk verschil.

Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt langzaam maar zeker

Dit voorzichtig optimisme is ingegeven door nog maar eens een beter dan verwacht arbeidsrapport, dat additionele bewijzen leverde dat de economische heropleving aan kracht wint. In februari kwamen er voor de derde maand op een rij netto meer dan 200,000 jobs bij, terwijl de werkloosheidsgraad stabiel bleef op 8,3%, na de opeenvolgende dalingen in het laatste trimester van 2011.

Een verdere daling van de werkloosheidsgraad is mogelijk als de jobcreatie sterk genoeg blijft maar de indrukwekkende beweging van de voorbije maanden zal moeilijk te herhalen zijn.

Arbeidsmarktspecialisten hebben berekend dat de natuurlijke demografische groei in de VS ervoor zorgt dat 110,000 banen per maand extra moeten gecreeërd worden om aan de instroom van nieuwe arbeidskrachten te voldoen en zo de werkloosheidsgraad stabiel te houden.

FED-voorzitter Ben Bernanke verdedigde gisteren de politiek van de Amerikaanse centrale bank om de rente laag te houden. Volgens Bernanke is goedkoop geld nodig om de werkloosheidsgraad forser te doen dalen. Met 8,30% is die historisch gezien nog steeds hoog. Van 'modest' naar 'moderate' Uit de notulen van haar laatste vergadering bleek volgens Belfius Bank Research dat de Amerikaanse centrale bank inderdaad minder behoedzaam is geworden over de binnenlandse economie, maar dat het nog te vroeg wordt geacht om het monetair beleid te herzien. Het adjectief waarmee de Fed de economische conjunctuur typeert evolueerde van 'modest' in januari naar 'moderate' in maart, een genuanceerd maar belangrijk verschil. Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt langzaam maar zeker Dit voorzichtig optimisme is ingegeven door nog maar eens een beter dan verwacht arbeidsrapport, dat additionele bewijzen leverde dat de economische heropleving aan kracht wint. In februari kwamen er voor de derde maand op een rij netto meer dan 200,000 jobs bij, terwijl de werkloosheidsgraad stabiel bleef op 8,3%, na de opeenvolgende dalingen in het laatste trimester van 2011. Een verdere daling van de werkloosheidsgraad is mogelijk als de jobcreatie sterk genoeg blijft maar de indrukwekkende beweging van de voorbije maanden zal moeilijk te herhalen zijn. Arbeidsmarktspecialisten hebben berekend dat de natuurlijke demografische groei in de VS ervoor zorgt dat 110,000 banen per maand extra moeten gecreeërd worden om aan de instroom van nieuwe arbeidskrachten te voldoen en zo de werkloosheidsgraad stabiel te houden.