Zowel de Federal Reserve als Barack Obama staan met lege handen en gaan de economische motor niet meer op gang krijgen. Een extra inspanning van 1600 miljard dollar is er niet in geslaagd om die motor weer te doen aanslaan.

Bovendien zit ook China dwars. Dat land drukt volgens Morici yuans bij de vleet en koopt daarmee dollars op de valutamarkten. Op die manier wordt de koers van de yuan kunstmatig 40% onder zijn waarde gehouden. Zo wordt de export gestimuleerd en de import onder het niveau gehouden dat op basis van de arbeidskosten vereist is.

Het gevolg is dat de Amerikaanse rentevoeten op middellange en op lange termijn onder druk staan. Toen de Federal Reserve de federal funds rate verhoogde van 1,25% tot 5,25% van 2004 tot 2007, stegen de obligatierendementen niet mee en blijven woonkredieten goedkoop.

Op die manier ontstond de zeepbel in de vastgoedmarkt. Ook Europa is vanwege goedkoop krediet in de problemen geraakt. China koopt bovendien zoveel Amerikaans overheidspapier dat het op zijn beurt helpt om de rente laag te houden.

Zowel de Federal Reserve als Barack Obama staan met lege handen en gaan de economische motor niet meer op gang krijgen. Een extra inspanning van 1600 miljard dollar is er niet in geslaagd om die motor weer te doen aanslaan. Bovendien zit ook China dwars. Dat land drukt volgens Morici yuans bij de vleet en koopt daarmee dollars op de valutamarkten. Op die manier wordt de koers van de yuan kunstmatig 40% onder zijn waarde gehouden. Zo wordt de export gestimuleerd en de import onder het niveau gehouden dat op basis van de arbeidskosten vereist is. Het gevolg is dat de Amerikaanse rentevoeten op middellange en op lange termijn onder druk staan. Toen de Federal Reserve de federal funds rate verhoogde van 1,25% tot 5,25% van 2004 tot 2007, stegen de obligatierendementen niet mee en blijven woonkredieten goedkoop. Op die manier ontstond de zeepbel in de vastgoedmarkt. Ook Europa is vanwege goedkoop krediet in de problemen geraakt. China koopt bovendien zoveel Amerikaans overheidspapier dat het op zijn beurt helpt om de rente laag te houden.