De eerste twee doelstellingen zijn zeker bereikt: De bancaire omgeving kreeg enerzijds voldoende liquiditeit om tegen een zeer lage kostprijs haar balansposities te ondersteunen.

Door de relatief zwakke eindvraag, de relatief sterke dollar (vooral in vergelijking met de groeilanden) en de terugval in de meeste grondstoffenprijzen bleef de prijsontwikkeling anderzijds ruim binnen de limieten.

De werkloosheid is op zijn beurt in belangrijke teruggedrongen door de (spectaculaire) vooruitgang in de bouwsector. Maar daar wringt precies het schoentje.

Deze herstelbeweging werd immers in belangrijke mate gestimuleerd door de extreem lage rentevoeten op lange termijn, als resultante van de massale aankopen door de Centrale bank.

Maar deze politiek heeft intussen zijn doelstelling bereikt en men riskeert zelfs een oververhitting van de bouwsector wanneer nog te lang wordt doorgegaan met het terugkopen van lange termijn obligaties waardoor de rente te lang kunstmatig laag wordt gehouden.

Maar indien deze politiek te abrupt wordt stopgezet dan dreigt een plotse substantiële rente opstoot, hetgeen veel van de verwezenlijkte vooruitgang in één klap kan teniet doen.

Vandaar de zeer voorzichtige aanpak waarbij de aankoopvolumes zeer geleidelijk worden teruggeschroefd zodat de markt zich in alle sereniteit kan aanpassen aan de nieuwe situatie.

De eerste twee doelstellingen zijn zeker bereikt: De bancaire omgeving kreeg enerzijds voldoende liquiditeit om tegen een zeer lage kostprijs haar balansposities te ondersteunen. Door de relatief zwakke eindvraag, de relatief sterke dollar (vooral in vergelijking met de groeilanden) en de terugval in de meeste grondstoffenprijzen bleef de prijsontwikkeling anderzijds ruim binnen de limieten. De werkloosheid is op zijn beurt in belangrijke teruggedrongen door de (spectaculaire) vooruitgang in de bouwsector. Maar daar wringt precies het schoentje. Deze herstelbeweging werd immers in belangrijke mate gestimuleerd door de extreem lage rentevoeten op lange termijn, als resultante van de massale aankopen door de Centrale bank. Maar deze politiek heeft intussen zijn doelstelling bereikt en men riskeert zelfs een oververhitting van de bouwsector wanneer nog te lang wordt doorgegaan met het terugkopen van lange termijn obligaties waardoor de rente te lang kunstmatig laag wordt gehouden. Maar indien deze politiek te abrupt wordt stopgezet dan dreigt een plotse substantiële rente opstoot, hetgeen veel van de verwezenlijkte vooruitgang in één klap kan teniet doen. Vandaar de zeer voorzichtige aanpak waarbij de aankoopvolumes zeer geleidelijk worden teruggeschroefd zodat de markt zich in alle sereniteit kan aanpassen aan de nieuwe situatie.