Mohamed El-Erian, co-CEO bij Pacific Investment Management Company of afgekort PIMCO, stelt vast dat er op basis van de huidige stand van zaken op de financiële markten ogenschijnlijk niets aan de hand is.

Wall Street deed het niet slecht in 2012 en de CBOE Volatility Index, een betrouwbare barometer over de mate waarin de beleggers bang zijn, staat op een slaapverwekkend niveau van 20. Alles is met andere woorden rustig.

El-Erian vraagt zich echter af hoe lang dat nog zal blijven duren. De Amerikaanse centrale bank kijkt alleen maar vooruit, blijft geld drukken en heeft tot dusver nog niet nagedacht over een exit-strategie.

Nochtans zal dat vroeg of laat moeten gebeuren, want de FED kan niet tot in het oneindige geld blijven bijdrukken.

In theorie kan ze dat natuurlijk wel, maar de gevolgen van die politiek zullen rampzalig blijken te zijn. Op een bepaald moment zal het effect van het inkopen van obligaties uitgewerkt zijn, de rente zal niet langer meer stijgen dan dalen.

Wanneer die dag zal aanbreken, is hoogst onduidelijk. El-Erian is er wel zeker van dat we dan extra op de hoede moeten zijn, want de schade zou zowel op de beurs als op de obligatiemarkten hoog kunnen oplopen.

Mohamed El-Erian, co-CEO bij Pacific Investment Management Company of afgekort PIMCO, stelt vast dat er op basis van de huidige stand van zaken op de financiële markten ogenschijnlijk niets aan de hand is. Wall Street deed het niet slecht in 2012 en de CBOE Volatility Index, een betrouwbare barometer over de mate waarin de beleggers bang zijn, staat op een slaapverwekkend niveau van 20. Alles is met andere woorden rustig. El-Erian vraagt zich echter af hoe lang dat nog zal blijven duren. De Amerikaanse centrale bank kijkt alleen maar vooruit, blijft geld drukken en heeft tot dusver nog niet nagedacht over een exit-strategie. Nochtans zal dat vroeg of laat moeten gebeuren, want de FED kan niet tot in het oneindige geld blijven bijdrukken. In theorie kan ze dat natuurlijk wel, maar de gevolgen van die politiek zullen rampzalig blijken te zijn. Op een bepaald moment zal het effect van het inkopen van obligaties uitgewerkt zijn, de rente zal niet langer meer stijgen dan dalen. Wanneer die dag zal aanbreken, is hoogst onduidelijk. El-Erian is er wel zeker van dat we dan extra op de hoede moeten zijn, want de schade zou zowel op de beurs als op de obligatiemarkten hoog kunnen oplopen.