De fundamentele vraag peilt volgens professor Stefan Duchateau naar een verantwoording van het huidige peil van de Amerikaanse aandelen, hierbij gemeten op basis van de S&P returnindex.

Deze vraag is natuurlijk niet nieuw. In 1996 kreeg Alan Greenspan, als dienstdoend voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, al (in bedekte termen) het verwijt toegezonden zich onvoldoende bezig te houden met het bewaken van potentiële financiële zeepbellen in het algemeen en de aandelenbeurzen in het bijzonder.

De auteurs van deze aanklacht ( ondermeer de latere Nobelprijswinnaar en notoire pessimist Robert Shiller ) bekloegen zich over het feit dat per eind 1996 de beurskoersen volgens hen naar onhoudbare niveaus waren geklommen en bij hun terugval de economie dreigden te ontwrichten.

Deze voorspelde ineenstorting van de koersen( zo'n 20%) ontspon zich overigens pas in 2001, nadat de beurskoersen nog zowat 80 procent hoger waren geklommen ... Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

De fundamentele vraag peilt volgens professor Stefan Duchateau naar een verantwoording van het huidige peil van de Amerikaanse aandelen, hierbij gemeten op basis van de S&P returnindex. Deze vraag is natuurlijk niet nieuw. In 1996 kreeg Alan Greenspan, als dienstdoend voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, al (in bedekte termen) het verwijt toegezonden zich onvoldoende bezig te houden met het bewaken van potentiële financiële zeepbellen in het algemeen en de aandelenbeurzen in het bijzonder. De auteurs van deze aanklacht ( ondermeer de latere Nobelprijswinnaar en notoire pessimist Robert Shiller ) bekloegen zich over het feit dat per eind 1996 de beurskoersen volgens hen naar onhoudbare niveaus waren geklommen en bij hun terugval de economie dreigden te ontwrichten. Deze voorspelde ineenstorting van de koersen( zo'n 20%) ontspon zich overigens pas in 2001, nadat de beurskoersen nog zowat 80 procent hoger waren geklommen ... Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.