Amerikaanse beurzen op recordjacht

© iStock
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Op de Amerikaanse beurzen sneuvelden records bij de vleet.

Na een aarzelende start zochten de beurzen hogere regionen in het spoor van duurdere energiewaarden en de herstellende olieprijs. Op de Amerikaanse beurzen sneuvelden records bij de vleet. Zowel de S&P 500 als de technologiebeurs Nasdaq openden op een nieuwe recordhoogte. Ook de Russell2000-index stond nooit hoger. Die volgt de kleinere beursgenoteerde Amerikaanse aandelen en profiteert van de inschatting dat de America First-strategie van de verkozen president Donald Trump vooral de kleinere binnenlandse bedrijven vooruit zal helpen.

De olieprijs steeg met ruim 3 procent. Na uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin en de Iraanse minister van Olie nemen de kansen toe dat op de OPEC-top van 30 november in Wenen een akkoord wordt gevonden om de olieproductie te beperken. Beide landen lieten verstaan dat de kans op een akkoord vrij groot is. De slaagkansen voor een productiebeperking werden de voorbije maanden laag ingeschat, omdat de olieproducerende landen sinds 2014 strijden om marktaandeel. Bovendien ligt een deal tussen de aartsrivalen Saoedi-Arabië en Iran heel moeilijk.

De Bel-20 klom met 0,6 procent. Solvay (+1,4%) verzilvert een koopadvies van Goldman Sachs. Engie (+2,35%) kan wat herstellen na de forse koersdaling van de voorbije weken. Bekaert (-1,3%) heeft nog last van de weinig overtuigende kwartaalupdate van vorige week.

Het bijzonder veelzijdige Floridienne stijgt met ruim 6 procent, na een meer dan behoorlijke tradingupdate over het derde kwartaal. De omzet steeg in de eerste negen maanden van het jaar met 3,4 procent tot 211 miljoen euro. De groep bevestigt ook dat de winst dit jaar zal stijgen. Floridienne is actief in verscheidene nichemarkten, verzameld rond drie divisies. De belangrijkste divisie produceert feestvoeding zoals wijngaardslakken, zalm en sint-jakobsnoten en levert ongeveer de helft van de omzet. De omzet stijgt met ongeveer 6 procent. De divisie Life Sciences, die zich onder meer bezighoudt met de teelt van bijen en insecten om ongedierte te bestrijden, is goed voor 35 procent van de omzet, maar ze is wel de meest winstgevende activiteit. Ook daar zet de groei door, deels dankzij de internationale expansie. De derde divisie, die van de chemie die onder meer autobatterijen recycleert en materialen voor pvc produceert, is het zorgenkindje, want ze was verlieslatend, onder meer door lagere metaalprijzen en de forse koersdaling van de Turkse lira. Die afdeling zorgt vandaag voor de aangename verrassing. Na negen maanden is er een positief resultaat en de vooruitzichten zijn bemoedigend dankzij de stijgende metaalprijzen.

Het biofarmabedrijf Celyad (+1,58%) mag zijn fase II-onderzoek beginnen voor NKR-2, een potentieel middel tegen kanker. Celyad wil het middel in de Verenigde Staten en Europa testen op vijf soorten kankers. De resultaten van het fase I onderzoek zijn hoopgevend. Het middel werktbij lage dosissen en het is veilig.

Particuliere beleggers kunnen vandaag intekenen op de kapitaalverhoging van de vastgoedvennootschap WDP (-1,25%). Vorige week haalde WDP al 133 miljoen euro op bij institutionele partijen tegen 75 euro per aandeel. Nu kunnen ook de particuliere aandeelhouders via hun voorkeurrecht per acht bestaande aandelen intekenen op één nieuw aandeel, ook tegen een prijs van 75 euro per aandeel. WDP investeert de opbrengst in nieuwe logistiekvastgoedprojecten in Nederland.

In de Verenigde Staten wil de Amerikaanse bank Citigroup (-0,1%) voor 1,75 miljard dollar extra aandelen inkopen. Er liep al een inkoopprogramma van 8,6 miljard dollar. Ook Facebook (+3,2%) wil 6 miljard uitkeren aan zijn aandeelhouders via een inkoopprogramma van eigen aandelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content