Hoe lang gaat FED rente laag houden?

De inflatieverwachtingen van de obligatiemarkt kunnen worden volgens Belfius Bank Research afgeleid van het verschil tussen de yield op de 10-jaars overheidsobligatie en de yield op de inflatiebeschermde overheidsobligatie (of TIPS: Treasury Inflation

Protected Security).

De return op de 10-jaar TIPS negatief is sinds het begin van 2012, door de lage nominale yield op de benchmark Treasury enerzijds en de relatief hoge inflatie van de afgelopen maanden.

De voorbije weken is de inflatievrees op de obligatiemarkten duidelijk toegenomen aangezien meer analisten zich vragen beginnen te stellen over de wenselijkheid om de korte termijnrente tot eind 2014 op 0,25% te houden terwijl de economische groei sterker is dan verwacht.

Deze nervositeit kan wellicht nog enkele weken aanhouden maar Belfius Bank Research verwacht een daling van de inflatiedruk vanaf april die de opwaartse druk op de nominale lange termijnrentes zal doen wegebben. De lagere inflatiecijfers

zullen er terzelfder tijd voor zorgen dat de reële Treasury rente (ofwel de rente op de TIPS) opnieuw naar positief gebied zal evolueren.

Hoe lang gaat FED rente laag houden? De inflatieverwachtingen van de obligatiemarkt kunnen worden volgens Belfius Bank Research afgeleid van het verschil tussen de yield op de 10-jaars overheidsobligatie en de yield op de inflatiebeschermde overheidsobligatie (of TIPS: Treasury Inflation Protected Security). De return op de 10-jaar TIPS negatief is sinds het begin van 2012, door de lage nominale yield op de benchmark Treasury enerzijds en de relatief hoge inflatie van de afgelopen maanden. De voorbije weken is de inflatievrees op de obligatiemarkten duidelijk toegenomen aangezien meer analisten zich vragen beginnen te stellen over de wenselijkheid om de korte termijnrente tot eind 2014 op 0,25% te houden terwijl de economische groei sterker is dan verwacht. Deze nervositeit kan wellicht nog enkele weken aanhouden maar Belfius Bank Research verwacht een daling van de inflatiedruk vanaf april die de opwaartse druk op de nominale lange termijnrentes zal doen wegebben. De lagere inflatiecijfers zullen er terzelfder tijd voor zorgen dat de reële Treasury rente (ofwel de rente op de TIPS) opnieuw naar positief gebied zal evolueren.