Door de betere economische gang van zaken in 's werelds grootste economie zal de FED volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas in staat zijn om geleidelijk haar steun aan de Amerikaanse economie af te bouwen. Tot december vorig jaar kocht ze iedere maand voor 85 miljard USD staatsobligaties en hypotheekleningen.

Dat bedrag daalt deze maand to 75 miljard USD om naar het einde van het jaar toe geleidelijk aan helemaal afgebouwd te worden. Dat zou de lange rente beetje bij beetje moeten laten normaliseren.

Niet dat we ons aan een spectaculaire rentestijging verwachten. Daarvoor zijn de groeivooruitzichten, zelfs al zijn ze beter dan vorig jaar, nog te bescheiden en de inflatiedruk te laag.

Door de betere economische gang van zaken in 's werelds grootste economie zal de FED volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas in staat zijn om geleidelijk haar steun aan de Amerikaanse economie af te bouwen. Tot december vorig jaar kocht ze iedere maand voor 85 miljard USD staatsobligaties en hypotheekleningen. Dat bedrag daalt deze maand to 75 miljard USD om naar het einde van het jaar toe geleidelijk aan helemaal afgebouwd te worden. Dat zou de lange rente beetje bij beetje moeten laten normaliseren. Niet dat we ons aan een spectaculaire rentestijging verwachten. Daarvoor zijn de groeivooruitzichten, zelfs al zijn ze beter dan vorig jaar, nog te bescheiden en de inflatiedruk te laag.