De presidentsverkiezingen zijn achter de rug, alle aandacht focust zich nu op de fiscale klip. De combinatie van belastingverhogingen en besparingen dreigt de Amerikaanse economie in een recessie te storten.

Ook het congres waarschuwt nu voor het recessiegevaar dat snel dichterbij komt. De onderhandelingen over de fiscale recessie moeten nu snel beginnen.

Spanje zal begrotingsplan niet realiseren

Voor Griekenland en Spanje verwacht de EC in 2014 weer herstel, nadat ook in 2013 nog sprake zal zijn van een forse recessie. Zo zal de Griekse economie in 2013 nog eens ruim 4% krimpen. De deze week goedgekeurde hervormingen zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers aan de ene kant positief nieuws omdat het de steun door de Trojka dichterbij brengt.

Voor de economie en bevolking is het volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter geen goed nieuws. Pensioenen en lonen zullen nog eens met 15% tot 30% worden verlaagd. Sinds 2007 zal de economische krimp tot 2014 maar liefst 23% bedragen.

De concurrentiepositie is door al deze maatregelen wel verbeterd, maar door de bezuinigingen blijft de recessie fors. Voor Spanje wordt nog twee jaren op een krimp gerekend van 1,4% per jaar, waardoor het begrotingsplan niet zal worden gerealiseerd.

De presidentsverkiezingen zijn achter de rug, alle aandacht focust zich nu op de fiscale klip. De combinatie van belastingverhogingen en besparingen dreigt de Amerikaanse economie in een recessie te storten. Ook het congres waarschuwt nu voor het recessiegevaar dat snel dichterbij komt. De onderhandelingen over de fiscale recessie moeten nu snel beginnen.Spanje zal begrotingsplan niet realiseren Voor Griekenland en Spanje verwacht de EC in 2014 weer herstel, nadat ook in 2013 nog sprake zal zijn van een forse recessie. Zo zal de Griekse economie in 2013 nog eens ruim 4% krimpen. De deze week goedgekeurde hervormingen zijn volgens Theodoor Gilissen Bankiers aan de ene kant positief nieuws omdat het de steun door de Trojka dichterbij brengt. Voor de economie en bevolking is het volgens Theodoor Gilissen Bankiers echter geen goed nieuws. Pensioenen en lonen zullen nog eens met 15% tot 30% worden verlaagd. Sinds 2007 zal de economische krimp tot 2014 maar liefst 23% bedragen. De concurrentiepositie is door al deze maatregelen wel verbeterd, maar door de bezuinigingen blijft de recessie fors. Voor Spanje wordt nog twee jaren op een krimp gerekend van 1,4% per jaar, waardoor het begrotingsplan niet zal worden gerealiseerd.