Amerikaanse beleggers nu meer bevreesd dan in 2008

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag aarzelend uit de startblokken gekomen, zonder dat er per saldo een duidelijke richting zichtbaar is. De belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van gisteren, terwijl op de valutamarkten de koers van de dollar iets afzwakt.

Het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie trekt weer wat aan, tot boven het niveau van 1,50%. De rente in de Verenigde Staten staat echter nog steeds uitzonderlijk laag, wat de meeste Amerikanen ook in hun portefeuille voelen. Woonkredieten zijn bijvoorbeeld nog nooit zo goedkoop geweest.

Ook de rente op credit cards is lager dan ooit. De Verenigde Staten is echter geen uitzondering, ook in andere landen staat de rente uitzonderlijk laag.

Staatsobligaties uit Zwitzerland, Japan, Hong Kong, Denemarken, Germany, Duitsland en Singapore bedraagt de rente op de 10-jarige staatsobligatie minder dan 2%.

In 2008 stond Amerikaanse obligatierente ruim 2% hoger

In 2008, bij het omvallen van Lehman Brothers, stond de Amerikaanse obligatierente ruim 2% hoger. Dat betekent dat de beleggers nu meer bevreesd zijn dan vier jaar geleden op het hoogtepunt van de financiële crisis. Bovendien lijkt de uptrend op de obligatiemarkten nog niet gebroken.

Ed Dempsey, chief investment officer bij Pension Partners, is van mening dat de vrees voor een omvallen van het financieel systeen een alles verlammend effect heft. Het percentage aandelen in beleggingsfondsen is nu het laagste in 15 jaar, wat aangeeft dat de angst diep geworteld is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content