De bedrijfsresultaten, die tot dusverre zijn gepubliceerd, overtreffen voor het grootste deel de verwachtingen. Inmiddels heeft 61% van de bedrijven uit de S&P-500 de resultaten gepubliceerd en 69% overtrof de verwachte winstgroei. Daarbij past overigens wel de kanttekening dat deze verwachting - met 2,5% - de laagste is sinds 2009.

De echte impuls voor de beurzen kwam van het macrofront. Zo is de woningbouw in de Verenigde Staten in december met ruim 12% gestegen ten opzichte van november, waardoor het aantal in aanbouw genomen woningen 36% hoger ligt dan een jaar eerder.

Behalve het directe effect op de groei verbeteren daardoor ook de vooruitzichten voor allerlei aan de woningmarkt gerelateerde sectoren.

Overigens laat dit goede cijfer en de wijze waarop de aandelenmarkten erop reageerden onverlet dat de economische groei in het laatste kwartaal in zowel de Verenigde Staten als in Europa volgens ABN Amro uitgesproken zwak was.

In de Verenigde Staten hield dat verband met een daling van de voorraden en een negatieve bijdrage van de buitenlandse handel.

In Europa is dat een uitvloeisel van zwakke binnenlandse bestedingen. Ondanks dat laatste wist een aantal Europese detailhandelsbedrijven, waaronder Ahold, Carrefour en Delhaize, goede omzetcijfers over het laatste kwartaal van 2012 te presenteren.

De bedrijfsresultaten, die tot dusverre zijn gepubliceerd, overtreffen voor het grootste deel de verwachtingen. Inmiddels heeft 61% van de bedrijven uit de S&P-500 de resultaten gepubliceerd en 69% overtrof de verwachte winstgroei. Daarbij past overigens wel de kanttekening dat deze verwachting - met 2,5% - de laagste is sinds 2009. De echte impuls voor de beurzen kwam van het macrofront. Zo is de woningbouw in de Verenigde Staten in december met ruim 12% gestegen ten opzichte van november, waardoor het aantal in aanbouw genomen woningen 36% hoger ligt dan een jaar eerder.Behalve het directe effect op de groei verbeteren daardoor ook de vooruitzichten voor allerlei aan de woningmarkt gerelateerde sectoren. Overigens laat dit goede cijfer en de wijze waarop de aandelenmarkten erop reageerden onverlet dat de economische groei in het laatste kwartaal in zowel de Verenigde Staten als in Europa volgens ABN Amro uitgesproken zwak was. In de Verenigde Staten hield dat verband met een daling van de voorraden en een negatieve bijdrage van de buitenlandse handel. In Europa is dat een uitvloeisel van zwakke binnenlandse bestedingen. Ondanks dat laatste wist een aantal Europese detailhandelsbedrijven, waaronder Ahold, Carrefour en Delhaize, goede omzetcijfers over het laatste kwartaal van 2012 te presenteren.