Acht miljoen banen gingen verloren, miljarden dollars aan persoonlijke rijkdom in rook op en de reddingsplannen voor de financiële sector hebben een diep gat in de begroting geslagen.

Simon Johnson, voormalig hoofdeconoom van Internationaal Monetair Fonds en nu professor aan MIT Sloan School of Management, fellow aan het Peterson Institute for International Economics en lid van het CBO's Panel of Economic Advisers, meent dat er nu orde op zaken moeten worden gesteld.

Een herhaling van een crisis van dergelijke omvang mag zich volgens Johnson niet meer voordoen. Het reddingsplan voor de banksector is in die zin onrechtvaardig dat de banken het gevoel hebben gekregen dat ze er maar op los kunnen doen. Wanneer een en ander misloopt, is het toch maar de staat die voor de schade moet opdraaien.

De banken dreigen nu dat in geval van een ingrijpende hervorming de economie ieen nieuwe recessie dreigt weg te zinken. Ze vergeten daarbij echter dat de economie zonder de reddingsplannen in een depressie zou zijn beland.

Acht miljoen banen gingen verloren, miljarden dollars aan persoonlijke rijkdom in rook op en de reddingsplannen voor de financiële sector hebben een diep gat in de begroting geslagen. Simon Johnson, voormalig hoofdeconoom van Internationaal Monetair Fonds en nu professor aan MIT Sloan School of Management, fellow aan het Peterson Institute for International Economics en lid van het CBO's Panel of Economic Advisers, meent dat er nu orde op zaken moeten worden gesteld. Een herhaling van een crisis van dergelijke omvang mag zich volgens Johnson niet meer voordoen. Het reddingsplan voor de banksector is in die zin onrechtvaardig dat de banken het gevoel hebben gekregen dat ze er maar op los kunnen doen. Wanneer een en ander misloopt, is het toch maar de staat die voor de schade moet opdraaien. De banken dreigen nu dat in geval van een ingrijpende hervorming de economie ieen nieuwe recessie dreigt weg te zinken. Ze vergeten daarbij echter dat de economie zonder de reddingsplannen in een depressie zou zijn beland.