Whitney verwacht een nieuwe serie downgradings van de mortgage-related securities die de banken nog in portefeuille hebben. Daardoor zal de druk op de solvabiliteitspositie van de banken opnieuw gaan toenemen.

Tussen juli 2007 en nu is voor meer dan 5000 miljard dollar aan waardepapieren in rating verlaagd. Whitney stelt echter vast dat het tempo waarin dit gebeurde in de loop van vorig jaar nog in een stroomversnelling geraakte.

Die trend zal zich dit jaar ongetwijfeld gaan verder zetten. Daardoor zullen de banken nog meer afschrijvingen gaan doen. Whitney verwacht dat de banken uit haar universum over het vierde kwartaal meer dan 40 miljard dollar gaan afschrijven.

De ratio's gaan daardoor nog lager uitkomen dan voor de aankondiging van het Troubled Asset Relief Program (TARP), het reddingsplan voor de Amerikaanse banksector.

JP Morgan Chase zou over het vierde kwartaal 6,20 miljard dollar moeten afschrijven, tegenover 2,50 miljard dollar in dezelfde periode van 2007. Bij Bank of America zouden de provisies stijgen van 3,30 miljard dollar naar 6,70 miljard dollar, Citigroup en Wells Fargo zouden respectievelijk 7,90 miljard dollar en 4,40 miljard dollar moeten afschrijven.

Whitney verwacht een nieuwe serie downgradings van de mortgage-related securities die de banken nog in portefeuille hebben. Daardoor zal de druk op de solvabiliteitspositie van de banken opnieuw gaan toenemen. Tussen juli 2007 en nu is voor meer dan 5000 miljard dollar aan waardepapieren in rating verlaagd. Whitney stelt echter vast dat het tempo waarin dit gebeurde in de loop van vorig jaar nog in een stroomversnelling geraakte. Die trend zal zich dit jaar ongetwijfeld gaan verder zetten. Daardoor zullen de banken nog meer afschrijvingen gaan doen. Whitney verwacht dat de banken uit haar universum over het vierde kwartaal meer dan 40 miljard dollar gaan afschrijven. De ratio's gaan daardoor nog lager uitkomen dan voor de aankondiging van het Troubled Asset Relief Program (TARP), het reddingsplan voor de Amerikaanse banksector. JP Morgan Chase zou over het vierde kwartaal 6,20 miljard dollar moeten afschrijven, tegenover 2,50 miljard dollar in dezelfde periode van 2007. Bij Bank of America zouden de provisies stijgen van 3,30 miljard dollar naar 6,70 miljard dollar, Citigroup en Wells Fargo zouden respectievelijk 7,90 miljard dollar en 4,40 miljard dollar moeten afschrijven.