Amerikaanse banken hebben een voorsprong genomen op Europese banken

Zij zijn niet alleen beter gekapitaliseerd, maar daarnaast beschikken ze over nog enkele andere troeven. De kwaliteit van de kredieten is beter dan die van de Europese banken, terwijl de economie in de VS het beter doet dan die in Europa.

KBC krijgt van Bank Degroof nog steeds een neutraal advies, de bank trekt zich terug op de kernactiviteiten en versterkt de balans. Gezien de nog steeds niet verdwenen onzekerheden, is het advies voor Dexia nog altijd opgeschort.

Spaanse huizenzeepbel is eveneens uiteengespat

In Spanje spatte de huizenzeepbel eveneens uiteen en de huizenprijzen zijn hier zo'n 20% gedaald. De schuldposities van huishoudens zijn in vergelijking met de Amerikaanse duidelijk hoger en de verlaging van de schulden zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers de economische ontwikkeling extra aantasten, evenals de nieuwe tegenslag door de extreme droogte.

Spaanse banken kampen met een hoog percentage aan slechte leningen en de crisis in de huizenmarkt zal tot verdere afboekingen leiden. De economische krimp en de zwakke bank- en bouwsector hebben al geleid tot het achterblijven van de Spaanse aandelenmarkt met zelfs een licht verlies voor dit jaar.

Een lichte geruststelling is dat de eerdere stress test voor banken rekening hield met een daling van de huizenprijs van nog eens 15%. De overheid moet vrijdag haar geloofwaardigheid terugkrijgen met een nieuw en sterk begrotingsplan.

Amerikaanse banken hebben een voorsprong genomen op Europese banken Zij zijn niet alleen beter gekapitaliseerd, maar daarnaast beschikken ze over nog enkele andere troeven. De kwaliteit van de kredieten is beter dan die van de Europese banken, terwijl de economie in de VS het beter doet dan die in Europa. KBC krijgt van Bank Degroof nog steeds een neutraal advies, de bank trekt zich terug op de kernactiviteiten en versterkt de balans. Gezien de nog steeds niet verdwenen onzekerheden, is het advies voor Dexia nog altijd opgeschort. Spaanse huizenzeepbel is eveneens uiteengespat In Spanje spatte de huizenzeepbel eveneens uiteen en de huizenprijzen zijn hier zo'n 20% gedaald. De schuldposities van huishoudens zijn in vergelijking met de Amerikaanse duidelijk hoger en de verlaging van de schulden zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers de economische ontwikkeling extra aantasten, evenals de nieuwe tegenslag door de extreme droogte. Spaanse banken kampen met een hoog percentage aan slechte leningen en de crisis in de huizenmarkt zal tot verdere afboekingen leiden. De economische krimp en de zwakke bank- en bouwsector hebben al geleid tot het achterblijven van de Spaanse aandelenmarkt met zelfs een licht verlies voor dit jaar. Een lichte geruststelling is dat de eerdere stress test voor banken rekening hield met een daling van de huizenprijs van nog eens 15%. De overheid moet vrijdag haar geloofwaardigheid terugkrijgen met een nieuw en sterk begrotingsplan.