De afgelopen maanden hield de financiële gemeenschap vooral de Amerikaanse arbeidsmarkt in de gaten. Want hoewel de Amerikaanse economie uit het dal klom na de verwoestende klap van 2007 - 2009 bleef de jobcreatie achter.

De redenering luidde volgens Geert van Herck dat een achterblijvende jobcreatie op het vertrouwen van de Amerikaanse consument zou wegen. En die Amerikaanse consument levert nog steeds een bijdrage van zo'n 70% aan het Amerikaanse BBP.

Opsteker voor de Amerikaanse economie en beurs

Het nieuws van afgelopen vrijdag dat er in de VSA 171.000 jobs bijkwamen (een eind boven de analistenverwachting van

125.000 nieuwe jobs), werd dan ook als een opsteker voor de Amerikaanse economie en beurs beschouwd.

De initiële reactie van de beurzen op deze cijfers was een opwaartse sprong. Maar het feest bleef volgens Geert van Herck niet duren.

De Amerikaanse beurzen gingen naar het einde van de handelssessie onderuit. Een vreemde reactie gezien het positieve fundamentele nieuws.

Maar het onderstreept nogmaals dat de beurzen (en zeker de Amerikaanse) in hun zijwaartse correctie blijven en dat deze correctie nog steeds niet afgelopen is.

Vorige week merkte Geert van Herck op dat voor de S&P 500 "de horizontale steun op 1.396 -1.398 punten nu in het vizier komt als volgende belangrijke steunzone". Kortom, nog even geduld want het einde van de correctie lijkt in zicht te komen.

Conclusie

De S&P 500 bereikte vorige week op een zucht na zijn steunniveaus van 1.396 - 1.398 punten. Een herstel zette zich in, maar de negatieve reactie na de publicatie van beter-danverwachte arbeidsmarktcijfers duidt er volgens Geert van Herck op dat de

Amerikaanse markt eerst nog lagere niveaus gaat opzoeken alvorens een nieuwe aanval op de 1.474 punten kan ingezet

worden.

De steunzone van 1.394 - 1.396 punten is voor Van Herck een eerste koersdoelzone op korte termijn. Maar een korte dip richting 1.370 punten is niet uit te sluiten.

Niettemin lijkt het einde van de correctie in zicht te komen. Hij houdt aldus rekening met nog een neerwaarts potentieel van enkele procenten.

Voor de STOXX Europe 600 kan Geert van Herck dezelfde analyse maken: in het zog van een verwachte daling van de S&P 500 kan de STOXX Europe 600 opnieuw de onderkant van zijn horizontaal consolidatiepatroon bereiken (268 punten).

Een korte dip richting 264 punten sluit Geert van Herck nog niet uit. Ook hier bedraagt het neerwaarts potentieel enkele procenten.

De afgelopen maanden hield de financiële gemeenschap vooral de Amerikaanse arbeidsmarkt in de gaten. Want hoewel de Amerikaanse economie uit het dal klom na de verwoestende klap van 2007 - 2009 bleef de jobcreatie achter. De redenering luidde volgens Geert van Herck dat een achterblijvende jobcreatie op het vertrouwen van de Amerikaanse consument zou wegen. En die Amerikaanse consument levert nog steeds een bijdrage van zo'n 70% aan het Amerikaanse BBP.Opsteker voor de Amerikaanse economie en beurs Het nieuws van afgelopen vrijdag dat er in de VSA 171.000 jobs bijkwamen (een eind boven de analistenverwachting van 125.000 nieuwe jobs), werd dan ook als een opsteker voor de Amerikaanse economie en beurs beschouwd. De initiële reactie van de beurzen op deze cijfers was een opwaartse sprong. Maar het feest bleef volgens Geert van Herck niet duren. De Amerikaanse beurzen gingen naar het einde van de handelssessie onderuit. Een vreemde reactie gezien het positieve fundamentele nieuws. Maar het onderstreept nogmaals dat de beurzen (en zeker de Amerikaanse) in hun zijwaartse correctie blijven en dat deze correctie nog steeds niet afgelopen is. Vorige week merkte Geert van Herck op dat voor de S&P 500 "de horizontale steun op 1.396 -1.398 punten nu in het vizier komt als volgende belangrijke steunzone". Kortom, nog even geduld want het einde van de correctie lijkt in zicht te komen. Conclusie De S&P 500 bereikte vorige week op een zucht na zijn steunniveaus van 1.396 - 1.398 punten. Een herstel zette zich in, maar de negatieve reactie na de publicatie van beter-danverwachte arbeidsmarktcijfers duidt er volgens Geert van Herck op dat de Amerikaanse markt eerst nog lagere niveaus gaat opzoeken alvorens een nieuwe aanval op de 1.474 punten kan ingezet worden. De steunzone van 1.394 - 1.396 punten is voor Van Herck een eerste koersdoelzone op korte termijn. Maar een korte dip richting 1.370 punten is niet uit te sluiten. Niettemin lijkt het einde van de correctie in zicht te komen. Hij houdt aldus rekening met nog een neerwaarts potentieel van enkele procenten. Voor de STOXX Europe 600 kan Geert van Herck dezelfde analyse maken: in het zog van een verwachte daling van de S&P 500 kan de STOXX Europe 600 opnieuw de onderkant van zijn horizontaal consolidatiepatroon bereiken (268 punten). Een korte dip richting 264 punten sluit Geert van Herck nog niet uit. Ook hier bedraagt het neerwaarts potentieel enkele procenten.