De Amerikaanse universeitsprofessor Laurence Kotlikoff is van mening dat die situatie op termijn niet houdbaar is. Social Security viert dit jaar zijn 75ste verjaardag, maar is volgens Kotlikoff gedoemd om te verdwijnen.

Hij stelt een nieuw systeem voor, dat Personal Security System zou kunnen worden genoemd. Onder dat systeem zouden mensen gestimuleerd worden om voor hun pensioen te sparen.

Gebeurt dit niet, dan dreigen miljoenen Amerikanen op hun oude dag in armoede weg te vallen. Maar zoals het systeem nu gebeurt, de transfer van jong naar oud, kan het niet langer verder.

De Amerikaanse droom belooft een nachtmerrie te worden. De regering belooft de jonge Amerikanen een pensioen als ze nu bijdragen aan de sociale zekerheid, maar zal dat nooit hard kunnen maken.

Om het gat in de pensioenen te dichten, zouden de belastingen simpelweg verdubbeld moeten worden. Het lijkt vanzelfsprekend dat dit niet mogelijk is. Maar zelfs besparen op het defensiebudget lijkt niet mogelijk, want met 5% van het BBP is dat al historisch laag.

De Amerikaanse universeitsprofessor Laurence Kotlikoff is van mening dat die situatie op termijn niet houdbaar is. Social Security viert dit jaar zijn 75ste verjaardag, maar is volgens Kotlikoff gedoemd om te verdwijnen. Hij stelt een nieuw systeem voor, dat Personal Security System zou kunnen worden genoemd. Onder dat systeem zouden mensen gestimuleerd worden om voor hun pensioen te sparen. Gebeurt dit niet, dan dreigen miljoenen Amerikanen op hun oude dag in armoede weg te vallen. Maar zoals het systeem nu gebeurt, de transfer van jong naar oud, kan het niet langer verder. De Amerikaanse droom belooft een nachtmerrie te worden. De regering belooft de jonge Amerikanen een pensioen als ze nu bijdragen aan de sociale zekerheid, maar zal dat nooit hard kunnen maken. Om het gat in de pensioenen te dichten, zouden de belastingen simpelweg verdubbeld moeten worden. Het lijkt vanzelfsprekend dat dit niet mogelijk is. Maar zelfs besparen op het defensiebudget lijkt niet mogelijk, want met 5% van het BBP is dat al historisch laag.