Amerikaans garantiefonds voor bankensector heeft dringend meer geld nodig

Afgelopen weekend werden door de regulatoren weer drie banken in de Verenigde Staten gesloten. Het totale aantal is daarmee opgelopen tot 98, zodat de kans groot is dat volgende week de kaap van 100 kan worden bereikt.

De Federal Deposit Insurance Corp., het garantiefonds voor de Amerikaanse banksector, zag zich genoodzaakt om Warren Bank over te nemen, een middelgrote bank uit de staat Ohio. Daarnaast gingen ook nog twee kleinere banken over kop.

Banken verliezen steeds meer geld op kredieten op commercieel vastgoed, nog afgezien van verliezen op andere kredieten. Alle faillissementen van banken samen hebben het FDIC dit jaar al ongeveer 25 miljard dollar gekost.

Daardoor is het fonds in het rood geraakt. De beheerders van het fonds vrezen dat faillissementen van nog meer banken in de komende vier jaar ongeveer 100 miljard dollar gaat kosten.

Vooral dit jaar en volgend jaar kunnen voor de banksector nog erg moeilijk worden. Daarom werd vorige week een erg ongewone stap genomen. De FDIC heeft van de Amerikaanse banken namelijk een voorschot van 45 miljard dollar gevraagd, wat overeenstemt met drie jaar verzekeringspremies.

Daarmee is nog geen oplossing voor de lange termijn gevonden, maar werd wel een tussenoplossing bedacht. Het alternatief zou namelijk zijn dat de banken voor de tweede keer dit jaar een bijdrage zouden moeten betalen om het fonds te spijzen.

Een rondvraag leerde dat de meeste banken er de voorkeur aan gaven om hun premies vooraf te betalen. Ze zouden daar toe in staat zijn zonder kredieten aan consumenten of bedrijven daaronder te lijden zouden hebben.

Op de lijst van de FDIC, dat de deposito’s van de Amerikaanse bankklanten garandeert tot een bedrag van 250.000 dollar per rekening, stonden op 30 juni nog 416 banken die in de problemen verkeren. Op 31 maart waren dat er nog maar 305. De cijfers per 30 september worden binnenkort bekendgemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content