Laurence Kotlikoff, economieprofessor aan Boston University, is van mening dat er nochtans dringend iets moet gebeuren. Kern van de crisis in 2008 was de creatie van 'valse' waardepapieren voor een bedrag van duizenden miljarden dollars.

Alle niveaus van de maatschappij waren betrokken bij deze fraude op grote schaal, inclusief de huiseigenaars zelf. In het centrum van de crisis stond Wall Street, waar men maar al te goed wist wat voor rommel er werd verkocht.

De nieuwe wet heeft eigenlijk niets veranderd en een herhaling van het scenario van 2008 is nog steeds mogelijk. Kotlikoff heeft een oplossing: alle financiële instellingen moeten worden omgevormd tot beleggingsfondsen.

Dat geldt voor banken, maar ook voor hedge funds, private equity firms en verzekeraars. Die zouden zo kleine banken worden, wiens kapitaal voor 100% volstort zou moeten zijn.

De grote beleggingsfondsen overleefden volgens Kotlikoff moeiteloos de crisis, terwijl de rest van het financieel systeem onderuit ging.

Laurence Kotlikoff, economieprofessor aan Boston University, is van mening dat er nochtans dringend iets moet gebeuren. Kern van de crisis in 2008 was de creatie van 'valse' waardepapieren voor een bedrag van duizenden miljarden dollars. Alle niveaus van de maatschappij waren betrokken bij deze fraude op grote schaal, inclusief de huiseigenaars zelf. In het centrum van de crisis stond Wall Street, waar men maar al te goed wist wat voor rommel er werd verkocht. De nieuwe wet heeft eigenlijk niets veranderd en een herhaling van het scenario van 2008 is nog steeds mogelijk. Kotlikoff heeft een oplossing: alle financiële instellingen moeten worden omgevormd tot beleggingsfondsen. Dat geldt voor banken, maar ook voor hedge funds, private equity firms en verzekeraars. Die zouden zo kleine banken worden, wiens kapitaal voor 100% volstort zou moeten zijn. De grote beleggingsfondsen overleefden volgens Kotlikoff moeiteloos de crisis, terwijl de rest van het financieel systeem onderuit ging.