De meeste beurzen stegen met 2% tot 4%, waarbij de koersstijgingen in de Verenigde Staten wat sterker waren dan elders.

...maar begrotingsproblemen nog niet voorbij

Dat duurde overigens maar een dag, want op donderdag moesten de Amerikaanse beurzen al weer een veer laten. Twee ontwikkelingen waren daarvoor verantwoordelijk. In de eerste plaats brak het besef door dat het begrotingscompromis nog een staartje kan krijgen.

Binnenkort moet opnieuw worden besloten over een wet die het mogelijk maakt het schuldenplafond te verhogen. Dit geeft de Republikeinen, die behoorlijk moesten inleveren, de mogelijkheid om extra bezuinigingen te eisen.

De negatieve invloed op de economische groei in 2013 kan daardoor groter uitvallen dan met het bereikte compromis het geval is.

In de tweede plaats bleek uit de gepubliceerde notulen van het Federal Open Market Committee uit december dat de stemming binnen het Committee over de obligatieaankopen begint te schuiven.

Een toenemend aantal leden voelt er voor om deze monetaire maatregel al medio 2013 te staken. Gezien de huidige economische ontwikkelingen achten zij deze stimulering niet langer noodzakelijk.

Beleggers konden dit niet waarderen en in de Verenigde Staten liepen de koersen daardoor terug. De Europese beurzen waren op dat moment al gesloten en sloten ook donderdag nog positief af.

De Amsterdamse AEX is ten opzichte van 28 december met ruim 2,5% gestegen tot 350,74 afgelopen donderdag.

Daarmee is volgens ABN Amro de technische weerstand op 347 punten geslecht en is de blik gericht op de eerstvolgende weerstand op 374,19.

De meeste beurzen stegen met 2% tot 4%, waarbij de koersstijgingen in de Verenigde Staten wat sterker waren dan elders. ...maar begrotingsproblemen nog niet voorbij Dat duurde overigens maar een dag, want op donderdag moesten de Amerikaanse beurzen al weer een veer laten. Twee ontwikkelingen waren daarvoor verantwoordelijk. In de eerste plaats brak het besef door dat het begrotingscompromis nog een staartje kan krijgen. Binnenkort moet opnieuw worden besloten over een wet die het mogelijk maakt het schuldenplafond te verhogen. Dit geeft de Republikeinen, die behoorlijk moesten inleveren, de mogelijkheid om extra bezuinigingen te eisen. De negatieve invloed op de economische groei in 2013 kan daardoor groter uitvallen dan met het bereikte compromis het geval is. In de tweede plaats bleek uit de gepubliceerde notulen van het Federal Open Market Committee uit december dat de stemming binnen het Committee over de obligatieaankopen begint te schuiven. Een toenemend aantal leden voelt er voor om deze monetaire maatregel al medio 2013 te staken. Gezien de huidige economische ontwikkelingen achten zij deze stimulering niet langer noodzakelijk. Beleggers konden dit niet waarderen en in de Verenigde Staten liepen de koersen daardoor terug. De Europese beurzen waren op dat moment al gesloten en sloten ook donderdag nog positief af. De Amsterdamse AEX is ten opzichte van 28 december met ruim 2,5% gestegen tot 350,74 afgelopen donderdag. Daarmee is volgens ABN Amro de technische weerstand op 347 punten geslecht en is de blik gericht op de eerstvolgende weerstand op 374,19.