Alsmaar verzwakkende dollar doet twijfels op financiële markten toenemen

De internationale beurzen lieten vorige week een zwalpend verloop zien waarin de stemming zich als twijfel laat omschrijven. Op zich een gezonde ontwikkeling die aangeeft dat beleggers niet blind de markt ingaan omdat zij uit hebzucht bang zijn de opwaartse trend te missen.

Verschillende oorzaken voeden volgens ABN Amro deze twijfel. De meest in het oog springende is de verzwakking van de dollar met het doorbreken van de psychologische 1,50 grens ten opzichte van de euro.

De zwakke dollar tast de exportpositie van het Europese bedrijfsleven aan en ook de in euro’s gemeten winst van internationale activiteiten.

Verder zien beleggers dat de goede cijfers van het bankwezen vooral leunen op de cyclische zakenbank activiteiten. Het reguliere spaar- en kredietbedrijf bevestigen echter ook dat de situatie bij de consument en het bedrijfsleven nog niet echt rooskleurig zijn.

Dat betekent dat het economische herstel traag vordert. Kwam de laatste twee weken richtingbepalend bedrijfsnieuws vooral uit de Verenigde Staten, deze week verandert dat. Vanaf morgen publiceren ook Europese zwaargewichten hun resultaten.

Het is niet te verwachten dat de huidige twijfel daarmee opeens van tafel gaat. Wie van deze markt gebruik wil maken om overwogen aandelenposities op te bouwen kan de situatie even aankijken.

Uitwijken naar een alternatief, meer bepaald de mix van veiligheid en opwaarts potentieel is volgens ABN Amro ook een mogelijkheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content