Algemeen wordt een bear market omschreven als een daling met 20% van de piekniveaus, maar de goudprijs is vanaf de historische piek bereikt in september 2011 als met 31% gedaald. Goud en alle andere metalen bevinden zich technisch gesproken in een forse downtrend.

Dit jaar doet het goud (en de andere edelmetalen) het slechter dan eender welke activaklasse, inclusief Amerikaanse staatsobligaties. Of de goudprijs nu gemanipuleerd is of niet, short-posities op het goud waren tot dusver hoogst winstgevend. Het lijkt bovendien te vroeg om die al te sluiten. Alleen idioten geloven nog dat de goudprijs over potentieel beschikt.

Algemeen wordt een bear market omschreven als een daling met 20% van de piekniveaus, maar de goudprijs is vanaf de historische piek bereikt in september 2011 als met 31% gedaald. Goud en alle andere metalen bevinden zich technisch gesproken in een forse downtrend. Dit jaar doet het goud (en de andere edelmetalen) het slechter dan eender welke activaklasse, inclusief Amerikaanse staatsobligaties. Of de goudprijs nu gemanipuleerd is of niet, short-posities op het goud waren tot dusver hoogst winstgevend. Het lijkt bovendien te vroeg om die al te sluiten. Alleen idioten geloven nog dat de goudprijs over potentieel beschikt.