Alternatieven zijn de kleinere munten van landen met stabiele economie (NOK, SEK, CHF,...) of grondstoffengeralteerde munten (AUD, CAD). Maar het beleid kan hier een stokje voor steken als de munt te stevig wordt... (cfr. BRL, CHF,...)

De problemen kort opgesomd:

VSA:

*Heeft een schuldenproblematiek door jaren van te lakse monetaire politiek en een daarop geënt fout financieringssysteem

*Probeert uit de crisis te groeien , maar zal het hier voldoende tijd voor krijgen van de markten of loopt dit vast in een USD-crisis?

*Grote uitdagingen doorgeschoven naar 2013!

Europa:

*Heeft aan de basis een competitiviteitsprobleem verergerd door de foute architectuur van de Eurozone

*Probeerde de crisis te betalen, maar dreigde in de negatieve economische spiraal van een depressie te raken.

*Dat dwong ons een deel van de Amerikaanse monetaire recepten te gaan gebruiken. De tijd die dit oplevert moet goed worden gebruikt voor een versterking van de concurrentiekracht en groeivermogen van de economie.

China:

*Heeft een sociaal probleem: hoe voldoende arbeidsplaatsen creëren en perspectief bieden op een betere toekomst voor de bevolking, wat het bestaan van een totalitair regime kan legitmeren?

*Wordt geconfronteerd met de noodzaak zijn model van exportgeleidde groei om te gooien naar een model geleid door interne groei.

*Dient over te schakelen van monetaire stimuli naar budgettaire stimuli!

Is deze spiegelrelatie een basis voor een uitweg?

China moet meer intern en consumptiegedreven groeien, monetaire stimuli afbouwen en budgetair werken, en heeft reserves om Europa/VS te helpen.

US/Europa moeten terug meer aan productie denken, minder aan consumptie, en de schuld geleidelijk terugbetalen.

Alternatieven zijn de kleinere munten van landen met stabiele economie (NOK, SEK, CHF,...) of grondstoffengeralteerde munten (AUD, CAD). Maar het beleid kan hier een stokje voor steken als de munt te stevig wordt... (cfr. BRL, CHF,...)De problemen kort opgesomd: VSA: *Heeft een schuldenproblematiek door jaren van te lakse monetaire politiek en een daarop geënt fout financieringssysteem *Probeert uit de crisis te groeien , maar zal het hier voldoende tijd voor krijgen van de markten of loopt dit vast in een USD-crisis? *Grote uitdagingen doorgeschoven naar 2013! Europa: *Heeft aan de basis een competitiviteitsprobleem verergerd door de foute architectuur van de Eurozone *Probeerde de crisis te betalen, maar dreigde in de negatieve economische spiraal van een depressie te raken. *Dat dwong ons een deel van de Amerikaanse monetaire recepten te gaan gebruiken. De tijd die dit oplevert moet goed worden gebruikt voor een versterking van de concurrentiekracht en groeivermogen van de economie. China: *Heeft een sociaal probleem: hoe voldoende arbeidsplaatsen creëren en perspectief bieden op een betere toekomst voor de bevolking, wat het bestaan van een totalitair regime kan legitmeren? *Wordt geconfronteerd met de noodzaak zijn model van exportgeleidde groei om te gooien naar een model geleid door interne groei. *Dient over te schakelen van monetaire stimuli naar budgettaire stimuli!Is deze spiegelrelatie een basis voor een uitweg? China moet meer intern en consumptiegedreven groeien, monetaire stimuli afbouwen en budgetair werken, en heeft reserves om Europa/VS te helpen. US/Europa moeten terug meer aan productie denken, minder aan consumptie, en de schuld geleidelijk terugbetalen.