Japan heeft nu een deficiet op de handelsbalans en binnen twee jaar kan er ook een deficiet op de lopende rekening zijn. Maar het ergste probleem is waarschijnlijk dat van een verouderende bevolking. De eletronica-industrie, ooit het paradepaardje van Japan, is daar een goed voorbeeld van.

Die is nu eerder een blok aan het been geworden, de Japanse elektronicabedrijven hebben zowat alle technische evoluties aan zich voorbij laten gaan.

De autosector doet het nog goed, maar wordt geconfronteerd met een krimpende markt. De Japanse problemen vormen een voorafspiegeling van wat het westen te wachten staat. We zijn met deze gewaarschuwd, er zijn moeilijke tijden voor de boeg.

Japan heeft nu een deficiet op de handelsbalans en binnen twee jaar kan er ook een deficiet op de lopende rekening zijn. Maar het ergste probleem is waarschijnlijk dat van een verouderende bevolking. De eletronica-industrie, ooit het paradepaardje van Japan, is daar een goed voorbeeld van. Die is nu eerder een blok aan het been geworden, de Japanse elektronicabedrijven hebben zowat alle technische evoluties aan zich voorbij laten gaan. De autosector doet het nog goed, maar wordt geconfronteerd met een krimpende markt. De Japanse problemen vormen een voorafspiegeling van wat het westen te wachten staat. We zijn met deze gewaarschuwd, er zijn moeilijke tijden voor de boeg.